ΑΠΟΣΤΟΛΗ Μαριούπολη: Το δραματικό 24ωρο που οδήγησε στην εισβολή στην Ουκρανία

Μέσα σε λίγες ώρες όλα άλλαξαν. Η Μαριούπολη από το πρωί της Τετάρτης είναι η σκιά του εαυτού της. Ελάχιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους, τα καταστήματα άνοιξαν αλλά υπολειτουργούν και πολλοί λίγοι κυκλοφορούν στις πλατείες.

Αποστολή Ουκρανία: Χρήστος Μαζανίτης

Για τους κατοίκους της Μαριούπολης οι πλατείες καθώς και ο παραλιακός δρόμος, με τα πάρκα του και την παραλία με τις ξαπλώστρες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους. Εκεί συχνάζουν, εκεί συναντούν φίλους, εκεί δίνουν ραντεβού, εκεί παίζουν τα παιδιά τους.

Από χθες το πρωί όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν σχεδόν εκλείψει. Σαν να περιμένουν να ξεσπάσει η καταιγίδα.

Από χθες το πρωί, που ακούστηκαν οι εκρήξεις στα περίχωρα της Μαριούπολης, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι κατάλαβαν ότι η κατάσταση πλέον παίρνει άλλη τροπή. Λίγο μετά τις 6.00 το πρωί ακούστηκαν πυρά από βαρύ πυροβολικό σε απόσταση 16 έως 20 χλμ από την Μαριούπολη, κοντά στις περιοχές Σόπγινε, Βοντγιανέ και Σαρτανά, όπου οι κάτοικοι είναι κυρίως Έλληνες.

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε αργότερα ότι μέχρι τις 7 είχαν σημειωθεί συνολικά 14 επιθέσεις. Από αυτές, τρεις ήταν και στα ελληνικά χωριά Τσερμαλίκ και Γρανίτνε, όπου σημειώθηκαν ζημιές σε συνολικά 14 σπίτια.

Ταυτόχρονα, το απόγευμα της Τετάρτης εξαπολύθηκε μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων της κεντρικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών καθώς και ορισμένων τραπεζικών ιδρυμάτων. Το Κίεβο δείχνει ως υπεύθυνη την Μόσχα.

Από χθες το βράδυ, με τη βούλα της Βερχόβνα Ράντα – της ουκρανικής βουλής η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τα μέτρα να επεκτείνονται σε όλη την Επικράτεια, πλην των επαρχιών Ντονιέσκ και Λουχάνσκ, που τα μέτρα ήδη είναι εν ισχύ από το 2015.

Πλέον ο ουκρανικός στρατός ενισχύεται στην Μαριούπολη με μετακινήσεις μηχανοκίνητων μονάδων και τμημάτων πεζικού, καθώς και εφέδρους από την μερική επιστράτευση που έχει κηρυχθεί και αφορά συνολικά 36.000 άτομα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ