Αποκαλύφθηκε το μυστήριο της σαρκοφάγου της Αλεξάνδρειας – Τι σχέση έχει με τον Μεγαλέξανδρο;

Με αγωνία αναμενόταν το άνοιγμα της γρανιτένιας σαρκοφάγου της Αλεξάνδρειας για τα ευρήματα που θα αποκαλύπτονταν. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, τελικά δεν επρόκειτο για τόσο σημαντική ανακάλυψη σύμφωνα με πληροφορίες προσκείμενες σε αρχαιολόγους, καθώς στο πλημμυρισμένο εσωτερικό της σαρκοφάγου βρέθηκαν μόνο τρεις σκελετοί.

Το νερό φέρεται να προερχόταν από μία τρύπα που είχε διαπεράσει τον γρανίτη, ενώ ακόμη δεν έχει καταγραφεί εύρεση κτερισμάτων. Σύμφωνα με Επιτροπή του υπουργείου Αρχαιοτήτων, η σαρκοφάγος περιέχει τρεις σκελετούς πολεμιστών που φαίνεται να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της μάχης.

Το άνοιγμα της σαρκοφάγου έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Αλ Άχραμ, αποκάλυψε ότι «η σαρκοφάγος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο».

Ο γενικός γραμματέας πρόσθεσε ότι η ημερομηνία της σαρκοφάγου δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αν δηλαδή ανήκει στην Πτολεμαϊκή περίοδο (332-30 π.Χ.) ή στη Ρωμαϊκή περίοδο (30 π.Χ. – 642 μ.Χ.).

Ένας από τους παρευρισκόμενους επιστήμονες δήλωσε ότι το κρανίο ενός εκ των τριών σκελετών, φέρει τραύμα από βέλος.

Οι σκελετοί και η σαρκοφάγος θα μεταφερθούν στην αποθήκη όπου στεγάζονται τα αρχαία ευρήματα της Αλεξάνδρειας για περαιτέρω μελέτη.

Πηγή: ΑΠΕ – Ahramonline

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ