Απελευθερώθηκαν 80 παιδιά “στρατιώτες”

Απελευθερώθηκαν 80 παιδιά “στρατιώτες”

Περισσότερα από 80 παιδιά, εκ των οποίων ορισμένα μόλις οκτώ ετών, που είχαν στρατολογηθεί δια της βίας από την παραστρατιωτική οργάνωση Μάι Μάι Μπακάτα-Κατάνγκα, που δρα στην επαρχία Κατάνγκα, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, απομακρύνθηκαν από αυτήν και μπορούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Η Αποστολή του ΟΗΕ για την Σταθεροποίηση στην ΛΔ Κονγκό (Monusco) “χαιρετίζει” σε ανακοίνωσή της “την απομάκρυνση 82 παιδιών, μεταξύ των οποίων 13 κορίτσια, από την ένοπλη οργάνωση Μάι Μάι Μπακάτα-Κατάνγκα, η οποία έγινε μεταξύ της 13ης και της 15ης Αυγούστου του 2013”.

“Η ηλικία των παιδιών αυτών κυμαίνεται από 8 ως 17 ετών”, σύμφωνα με την Monusco, η οποία διευκρίνισε ότι είχαν στρατολογηθεί “τους τελευταίους έξι μήνες” από την παραστρατιωτική οργάνωση.

Τα παιδιά, σύμφωνα με την Monusco, “αναγνωρίστηκαν και απομακρύνθηκαν” από την πολιτοφυλακή “χάρη σε μια συνδυασμένη δράση υπηρεσιών οι οποίες εργάζονται στον τομέα της προστασίας του παιδιού”. Περίπου σαράντα από τα παιδιά αυτά μεταφέρθηκαν “αμέσως” στις οικογένειές τους, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα.

“Ανησυχούμε πάρα πολύ λόγω των πληροφοριών που υπάρχουν για στρατολογήσεις που γίνονται τώρα από την οργάνωση Μάι Μάι Μπακάτα-Κατάνγκα, αλλά και από άλλες οργανώσεις στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό”, δήλωσε ο επικεφαλής της Monusco, Μάρτιν Κόμπλερ, και υπενθύμισε ότι η στρατολόγηση παιδιών “μπορεί να συνιστά ένα έγκλημα πολέμου”.

Η Monusco υπολογίζει ότι “από τις αρχές του έτους, 163 παιδιά, μεταξύ των οποίων 22 κορίτσια, απομακρύνθηκαν από τους Μάι Μάι Μπακάτα-Κατάνγκα από την αποστολή αυτή του ΟΗΕ και τους εταίρους της που εργάζονται στον τομέα της προστασίας του παιδιού”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ