Αμερικανοί στρατιώτες κινούνται νομικά εναντίον τραπεζών

Αμερικανοί στρατιώτες κινούνται νομικά εναντίον τραπεζών

Αμερικανοί στρατιώτες κινούνται νομικά εναντίον έξι τραπεζών εκ των οποίων η Barclays και η HSBC κατηγορώντας τις ότι βοήθησαν το Ιράν να χρηματοδοτήσει τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες επιτέθηκαν στους Αμερικανούς που υπηρετούσαν στο Ιράκ. Στην αγωγή περιλαμβάνονται επίσης οι Standard Chartered, Credit Suisse και Royal Bank of Scotland. Η πλευρά των στρατιωτών αναφέρει ότι οι εν λόγω τράπεζες συνωμότησαν με το Ιράν και τις ιρανικές τράπεζες προκειμένου να αποκρύψουν βασικά στοιχεία συναλλαγών από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.

Υποστηρίζουν ότι η συνωμοσία αυτή ξεκίνησε από το 1987 και έδωσε τη δυνατότητα στο Ιράν να χρηματοδοτήσει με τουλάχιστον 150 εκατ. δολ. τη Χεζμπολά και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να διενεργούν επιθέσεις –βομβιστικές και άλλες– εναντίον του αμερικανικού στρατού.

«Αυτή είναι μία αγωγή που μπορεί να αλλάξει πραγματικά το τραπεζικό τοπίο στις ΗΠΑ» δήλωσε η Sandy Chen, της Cenkos Securities και συμπληρώνει: «Εάν αποδειχθούν αυτές οι κατηγορίες, τότε θα υπάρξει μία χιονοστιβάδα αντιτρομοκρατικών νόμων που θα πέσουν σε αυτές τις μη αμερικανικές τράπεζες, όπου συμπεριλαμβάνεται και η ακύρωση της τραπεζικής άδειας στις ΗΠΑ».

«Κάθε τράπεζα κατανοούσε ότι η συμπεριφορά της ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου που είχε καταρτίσει το Ιράν» αναφέρει η αγωγή και συμπληρώνει: «κάθε εναγόμενος γνώριζε επίσης ή σκοπίμως αδιαφορούσε για τους στόχους της συνωμοσίας και τον εγκληματικό της χαρακτήρα».

«Στρατιώτες που τραυματίστηκαν στις επιθέσεις οι οποίες αναφέρονται στην αγωγή και οικογένειες εκείνων που σκοτώθηκαν διεκδικούν ποσό αποζημιώσεων που δεν έχει κοινοποιηθεί» αναφέρει το Bloomberg.

Σημειώνεται πως η Standard Chartered συμφώνησε το 2012 να καταβάλει στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρόστιμο 340 εκατ. δολ. για το ρόλο που διαδραμάτισε αποκρύπτοντας την ταυτότητα Ιρανών πελατών της σε συναλλαγές αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου κατέβαλε πρόστιμο 327 εκατ. δολ. στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τον ίδιο λόγο.

Επίσης, υπάρχει και δικαστικό προηγούμενο. Το Σεπτέμβριο, στρατιώτες κινήθηκαν νομικά και κέρδισαν εναντίον της Arab Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιορδανίας. Οι δικαστές έκριναν πως η τράπεζα έφερε ευθύνες για τους τραυματισμούς και το θάνατο Αμερικανών πολιτών σε περισσότερες από 20 επιθέσεις που έγιναν από τη Χαμάς.

Πηγή: euro2day.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Frankfurter Rundschau: Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις ελληνικές παραλίες

Έκλειψη ηλίου θα “σβήσει” φωτοβολταϊκά και δίκτυα

Ελέγχουν γονίδια με τη δύναμη της σκέψης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ