Αλαμπάμα: Φρικιαστική μαρτυρία για την εκτέλεση θανατοποινίτη με άζωτο – «Είδα τα μάτια του να διογκώνονται, ήταν σαν ταινία τρόμου»

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η πρώτη διεθνώς εκτέλεση του θανατοποινίτη Kenneth Eugene Smith με αέριο αζώτου στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

Ο θανατοποινίτης, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο από το 1989, χρειάστηκε 22 λεπτά για να πεθάνει σε μια φυλακή στην Αλαμπάμα – σε αυτό που ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας περιέγραψε ως εκτέλεση «εγχειρίδιο». Είχε καταδικαστεί για μια δολοφονία κατά παραγγελία το 1988, κατά την οποία μαζί με έναν άλλο άνδρα, τον John Forrest Parker, σκότωσαν την 45χρονη Elizabeth Sennett αφού πληρώθηκαν 1.000 δολάρια ο καθένας από τον σύζυγό της, Charles Sennett, Sr.

Τον Smith – ο οποίος επέζησε από μια αποτυχημένη απόπειρα θανατηφόρου ένεσης το 2022 – συνόδευσε στον θάλαμο αερίων ο πνευματικός του σύμβουλος, αιδεσιμότατος Δρ Rev Hood . Ο Rev Hood περιέγραψε στην Μirror πώς έβλεπε τον 58χρονο δολοφόνο να στριφογυρίζει σαν «ψάρι έξω από το νερό» ενώ τα μάτια του είχαν διογκωθεί. Σοκαρισμένος αφηγείται την τραυματική εμπειρία του καθώς έβλεπε τον Smith να πεθαίνει, αφού του άλειψε το κεφάλι του με λάδι που είχε ευλογήσει.

«Παρατηρώ αμέσως ότι ο Kenny έχει μια μάσκα που εκτεινόταν από την κορυφή του μετώπου του μέχρι κάτω από το πηγούνι του. Έμοιαζε με μάσκα πυροσβέστη και ήταν πολύ σφιχτή. Υπήρχαν παντού είδη ιμάντων. Ένιωθα σαν να κοιτούσα τον Bane από τον Batman» είπε περιγράφοντας τι είδε όταν μπήκε στον θάλαμο εκτέλεσης.

«Υπήρχαν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι και μια γυναίκα με το όνομα Cynthia Stewart Reilly, η οποία είναι υπεύθυνη των ανδρικών φυλακών στην Αλαμπάμα. Ήταν όλοι κάπως αδιάφοροι όταν συνέβαιναν όλα αυτά. Ο Kenny μου είπε τα τελευταία του λόγια. Έβαλα το χέρι μου στην καρδιά μου για να του πω ότι τον αγαπούσα. Μου μιλούσε, με έλεγε ότι με αγαπούσε. Ήταν πραγματικά δυνατή στιγμή.

Σε αυτό το σημείο, οι κουρτίνες ήταν ακόμη κλειστές, οπότε όσοι ήταν εκεί δεν μπορούσαν να δουν τίποτα. Όταν οι κουρτίνες άνοιξαν, μου επέτρεψαν να ανέβω και να κάνω το σημείο του σταυρού στο πόδι του. Το έκανα και αυτός, μου έλεγε ξανά πόσο πολύ με αγαπούσε και πόσο ευγνώμων ήταν που ήμουν εκεί. Προφανώς, αυτό ήταν απίστευτα συγκινητικό για μένα. Έπειτα, κοίταξε το δωμάτιο όπου ήταν η οικογένειά του. Τους έλεγε συνέχεια πόσο τους αγαπούσε. Έλεγε τα τελευταία του λόγια και μετά άρχισε η εκτέλεση.

Όταν άρχισαν οι σπασμοί

«Όταν ξεκίνησε η εκτέλεση, με βάση τα όσα είπε η πολιτεία, περίμενα ότι θα έχανε τις αισθήσεις του σε δευτερόλεπτα. Λοιπόν, μόλις χορηγήθηκε το άζωτο, άρχισαν οι σπασμοί οι οποίοι δεν σταματούσαν για κάποια λεπτά. Ξέρω από κάποιους ότι αυτό κράτησε δύο ή τρία λεπτά».

Η φωτογραφία που έβγαλαν πριν από την εκτέλεση (Mirror)

Το μαρτύριο των 22 λεπτών

«Είχαμε τον δικό μας ανεξάρτητο δημοσιογράφο στην αίθουσα, ο οποίος ήταν μάρτυρας. Είπε ότι η όλη διαδικασία διήρκεσε 22 λεπτά. Αυτός ήταν ο Λι Χέτζπεθ, ο οποίος μίλησε στη συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ», τόνισε ο Rev Hood, λέγοντας ότι έμοιαζε με ψάρι που πάλευε έξω από το νερό.

«Τα μάτια του άρχισαν να διογκώνονται. Άρχισε να αλλάζει χρώμα. Έφτυνε και βλέννα έβγαινε από το στόμα του.  Η βλέννα και το σάλιο έπεφταν στο μπροστινό μέρος της μάσκας.  Ήταν σαν μία ταινία τρόμου… Όσο περνούσε η ώρα συνέχιζα να σκέφτομαι: «Πόσο θα διαρκέσει αυτό; Πόση ώρα θα παρακολουθούμε αυτό το σκ@@@ό;»

«Σε προσωπικό επίπεδο, ένιωσα μια απίστευτη αίσθηση ενοχής που δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να το σταματήσω. Ένιωσα ότι έπρεπε να πω στον Kenneth ότι λυπάμαι που δεν μπορούσα να το σταματήσω. Ένιωθα ένοχος που δεν μπορούσα να το σταματήσω εκ των προτέρων. Στην αίθουσα, ένιωθα εντελώς ανίσχυρος. Το να είσαι μάρτυρας ενός φόνου, μιας τέτοιας παράστασης τρόμου, είναι φρικτό. Τα δάκρυα κυλούσαν στο πρόσωπό μου…»

Όταν τελικά διαπιστώθηκε ότι φαινόταν νεκρός, περίμεναν να εμφανιστεί μια επίπεδη γραμμή στο μόνιτορ. Η έκφραση του προσώπου μου μετατράπηκε από την απόλυτη θλίψη και φρίκη στην απόλυτη οργή που η πολιτεία της Αλαμπάμα θεώρησε ότι ήταν ηθικά κατάλληλο να πνίξει κάποιον μέχρι θανάτου, να βασανίσει κάποιον μέχρι θανάτου, με αυτόν τον τρόπο», καταλήγει στην συγκλονιστική περιγραφή του.

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ