Αυτός είναι ο καφές που κοστίζει 1.700 δολάρια το κιλό – Η σπάνια ποικιλία από τα περιττώματα πουλιού

Μια από τις πιο ακριβές και περιζήτητες ποικιλίες καφέ στον κόσμο συλλέγεται από τα περιττώματα του jacu, ενός μεγάλου, μαύρου πουλιού που μοιάζει με γαλοπούλα και του οποίου το πεπτικό σύστημα αναδεικνύει το άρωμα των κόκκων του καφέ.

Όταν ο Henrique Sloper, ιδιοκτήτης της φάρμας καφέ Camocim στην πολιτεία Espirito Santo της Βραζιλίας, είδε για πρώτη φορά τη φυτεία καφέ του να κατακλύζεται από πουλιά jacu, πανικοβλήθηκε, μη γνωρίζοντας ότι τα πουλιά θα γίνονταν σύντομα ένα είδος επιχειρηματικού εταίρου. Κάλεσε τις υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά δεν ήξεραν τι να κάνουν και πρότειναν να εισαγάγει η φάρμα κάποια φυσικά αρπακτικά για τα μεγάλα πουλιά. Αλλά αυτό ήταν δύσκολο να γίνει, ειδικά με ένα πουλί τόσο μεγάλο όσο το jacu, οπότε, τελικά, ο Sloper αποφάσισε να υιοθετήσει το παλιό ρητό “αν δεν μπορείς να τα νικήσεις, έλα μαζί τους” και σύντομα ανακάλυψε ότι η εισβολή των πουλιών ήταν μια ευλογία.

Αν θεωρείτε τον εαυτό σας γνώστη του καφέ, πιθανώς γνωρίζετε τον kopi luwak, τον πιο ακριβό και αποκλειστικό καφέ στον κόσμο. Συλλέγεται από τα περιττώματα των ασιατικών φοινικοειδών και έχει γίνει διεθνώς διάσημος για την απαλότητα και το άρωμά του. Ο Sloper το γνώριζε πολύ καλά αυτό, και επειδή τα πουλιά jacu στη φάρμα του ήταν εκεί για να μείνουν, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του kopi luwak.

Το να πείσει τους εργάτες της φάρμας ότι έπρεπε να μαζεύουν τα περιττώματα των πουλιών αντί για κόκκους καφέ πήρε λίγο χρόνο, αλλά αφού ξεπέρασε αυτό το εμπόδιο καθώς και δύο χρόνια δοκιμών και λαθών, η φάρμα Comocim έγινε η μοναδική στον κόσμο που παράγει καφέ από τα περιττώματα του πουλιού jacu. Και μάλιστα όχι οποιονδήποτε καφέ, αλλά μια από τις πιο περιζήτητες ποικιλίες στον κόσμο.

Με την πάροδο του χρόνου, ο Henrique Sloper ανακάλυψε ότι το πεπτικό σύστημα του πουλιού jacu ήταν εξαιρετικό. Παρόλο που κατάπινε και απέβαλλε τους κόκκους καφέ εντελώς ολόκληρους, η πέψη των πτηνών εξάλειψε σχεδόν όλη την καφεΐνη στους κόκκους καθώς και την ανάγκη για ζύμωση. Επιπλέον, το πουλί φαινόταν να έχει άψογο γούστο στον καφέ, καταναλώνοντας μόνο τους πιο ώριμους κόκκους της φυτείας, γεγονός που λίγο πολύ εξασφάλιζε ότι ο καφές που συλλέγεται από τα περιττώματά του ήταν της υψηλότερης ποιότητας.

Η πολιτεία Espirito Santo της Βραζιλίας είναι ο τέταρτος παραγωγός καφέ στον κόσμο, αλλά η φάρμα Camocim είναι η μόνη που χρησιμοποιεί περιττώματα jacu. Το πουλάει εδώ και περίπου μια δεκαετία και η ποικιλία αυτή θεωρείται σήμερα μία από τις πιο ακριβές. Είναι πολύ δημοφιλής σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιαπωνία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το πολυτελές πολυκατάστημα Harrods τον πουλάει για 1.400 λίρες (1.700 δολάρια) ανά κιλό.

Ο καφές που περιγράφεται ως πιο φρουτώδης και πιο όξινος από τις περισσότερες άλλες ποικιλίες καφέ, ο καφές  από τα περιττώματα των πουλιών jacu παράγεται μόνο όταν υπάρχει συγκεκριμένη ζήτηση από κάποιον αγοραστή. Μετά τη συγκομιδή, τα περιττώματα αποξηραίνονται, καθαρίζονται και καταψύχονται μέχρι την επεξεργασία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ