Αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε Ουκρανία και Ρωσία – Αντιαεροπορικά μέσα ζητά το Κίεβο

Τις ενεργειακές υποδομές χτυπούν Ρωσία και Ουκρανία καθώς μαίνεται ο μεταξύ τους πόλεμος για δεύτερη συνεχή χρονιά και το Κίεβο συνεχίζει να ζητά αντιαεροπορικής άμυνας.

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, λίγη ώρα αφού ήχησαν οι σειρήνες που προειδοποιούσαν για ρωσική αεροπορική επιδρομή εναντίον της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. Τουλάχιστον πέντε εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 10:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) το πρωί. Σύμφωνα με τις αρχές του Κιέβου, συντρίμμια από πύραυλο έπεσαν στην περιοχή του Κιέβου και μια πολυκατοικία έχει υποστεί ζημιές, στη συνοικία Πετσέρσκι. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν 2 τραυματίες.

Το τριώροφο κτίριο είναι στο κέντρο του Κιέβου και υπέστη σοβαρές ζημιές. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε και πάλι από τους συμμάχους της χώρας του να της προσφέρουν επιπλέον μέσα αντιαεροπορικής άμυνας.

«Δεν υπάρχουν ωμότητες που οι Ρώσοι μπάσταρδοι δεν θα διαπράξουν, περιλαμβανομένης απόπειρας πλήγματος με βαλλιστικό πύραυλο στην καρδιά μιας πόλης πολλών εκατομμυρίων κατοίκων», τόνισε ο Κουλέμπα με ανάρτησή του στο Χ.

«Αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι η Ουκρανία έχει άμεση ανάγκη από περισσότερη αντιαεροπορική άμυνα, κυρίως συστήματα Patriot και πυραύλους που μπορούν να απωθήσουν οποιαδήποτε ρωσική επίθεση», πρόσθεσε.

Συντρίμμια έπεσαν και τις συνοικίες Σολομιάνσκι, Χολοσιίφκσι και Ντνίπρο, επεσήμανε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου. Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στο Κίεβο Μπρίτζετ Μπριν κατήγγειλε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους για να επιτεθεί εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας.

O δήμαρχος του Κίεβου έξω από το βομβαρδισμένο κτίριο.
O δήμαρχος του Κίεβου έξω από το βομβαρδισμένο κτίριο (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)

Στην Οδησσό

Έκτακτες διακοπές στην ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν στην Οδησσό σήμερα, αφού μία από τις εγκαταστάσεις υψηλής τάσης της πόλης υπέστη ζημιές από ρωσική αεροπορική επίθεση, ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρεία ενέργειας DTEK.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη», επεσήμανε η DTEK στο Telegram. «Προκειμένου να μειώσουμε το φορτίο στο δίκτυο δεν θα λειτουργήσουν τα ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς στην πόλη, ενώ περιορισμένη θα παραμείνει η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τις βιομηχανίες», εξήγησε.

Οι αρχές της Οδησσού ανέφεραν στο Telegram ότι η πόλη και η περιφέρεια έγιναν στόχος πολλών επιθέσεων drones που εξαπέλυσε η Ρωσία. Τέσσερα από αυτά καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες της Οδησσού και της Μικολάιφ.

Τα συντρίμμια από ένα drone προκάλεσαν πυρκαγιά σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία όμως κατασβέστηκε γρήγορα.  Η DTEK επεσήμανε ότι η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σήμερα το πρωί σε δύο περιοχές της Οδησσού.

Drones και στη Ρωσία

Στο μεταξύ νωρίς σήμερα το πρωί πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα από τα μεγαλύτερα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της νοτιοδυτικής Ρωσίας, με αποτέλεσμα δύο μονάδες του να τεθούν εκτός λειτουργίας και να προκληθούν πρόσκαιρα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Δεν υπάρχουν θύματα και οι αρχές ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Νοβοσερκάσκ στο Ροστόφ, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Βασίλι Γκουλούμπεφ στο Telegram.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι κατέστρεψε 11 drones που εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από την Ουκρανία εναντίον της περιφέρειας Ροστόφ, όμως δεν διευκρίνισε αν σχετίζονται με τις ζημιές στο εργοστάσιο.
Ο λογαριασμός Baza στο Telegram, που πρόσκειται στις δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας, ανέφερε ότι η πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προκλήθηκε από τα ουκρανικά drones.

Το διυλιστήριο πετρελαίου Kuibyshev στην πόλη Σαμάρα της Ρωσίας σταμάτησε τη μονάδα διύλισης CDU-5, θέτοντας εκτός λειτουργίας τη μισή δυναμικότητά του μετά από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν δύο πηγές του κλάδου στο Reuters τη Δευτέρα.

Η ρωσική ικανότητα διύλισης πετρελαίου που διακόπηκε το πρώτο τρίμηνο λόγω των επιθέσεων ουκρανικών drone σε τουλάχιστον επτά διυλιστήρια ανέρχεται σε περίπου 4,6 εκατομμύρια τόνους (370.500 βαρέλια την ημέρα), ή περίπου 7% του συνόλου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, επιπλέον της συντήρησης που σχετίζεται με άλλους λόγους.  Το CDU-5 έχει παραγωγική ισχύ 9.500 μετρικών τόνων ημερησίως (70.000 βαρέλια ημερησίως), δηλαδή περίπου το ήμισυ της δυναμικότητάς του.

Μια άλλη μονάδα διύλισης πρωτογενούς πετρελαίου, η CDU-4, έχει παραγωγική ικανότητα 10.500 τόνων ημερησίως. Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν η μονάδα λειτουργούσε κανονικά.

Πέρυσι, η μονάδα Kuibyshev ήταν το 29ο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ρωσίας με βάση την παραγωγή, αντιπροσωπεύοντας το 1,34% της συνολικής απόδοσης διύλισης πετρελαίου και έχοντας επεξεργαστεί 3,687 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ