Αεροπορική τραγωδία στο Νεπάλ: Τουλάχιστον 40 οι νεκροί – Πληροφορίες για τεχνικό πρόβλημα

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το αεροπλάνο που εκτελούσε πτήση εσωτερικού συνετρίβη στην Ποκάρα, δήλωσε αξιωματούχος της αεροπορικής αρχής του Νεπάλ.

Νεπάλ: ΒΙΝΤΕΟ του μοιραίου αεροσκάφους λίγα δευτερόλεπτα πριν από τη συντριβή του

Εκατοντάδες διασώστες συνέχισαν να ψάχνουν στην πλαγιά του λόφου όπου κατέπεσε το αεροπλάνο της εγχώριας αεροπορικής εταιρείας Yeti Airlines, που πετούσε από την πρωτεύουσα Κατμαντού αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ μέχρι στιγμής, 30 σοροί έχουν ανασυρθεί. Το Pokhara είναι γνωστό ως το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο στον κόσμο.

Συντριβή αεροπλάνου στο Νεπάλ: Τουλάχιστον 16 νεκροί – Το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια

«Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Jagannath Niroula, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Νεπάλ. «Ο καιρός ήταν καθαρός» αναφέρει.

Υπήρχαν 72 άτομα στο δικινητήριο αεροσκάφος ATR 72 που εκμεταλλευόταν η Yeti την Κυριακή, μεταξύ των οποίων δύο βρέφη και τέσσερα μέλη του πληρώματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Sudarshan Bartaula. Στο αεροπλάνο επέβαιναν πέντε Ινδοί, τέσσερις Ρώσοι, ένας Ιρλανδός, δύο Νοτιοκορεάτες, ένας Αυστραλός, ένας Γάλλος και ένας Αργεντινός, δήλωσε αξιωματούχος του αεροδρομίου του Νεπάλ.

Νεπάλ
Φωτογραφία: Reuters

Το αεροπλάνο είχε πάρει άδεια να προσγειωθεί

Σύμφωνα με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Νεπάλ, το αεροσκάφος είχε λάβει άδεια προσγείωσης.

Ο Gyanendra Bhul, υπεύθυνος πληροφοριών της CAAN, είπε ότι το αεροπλάνο που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Κατμαντού στις 10:33 σήμερα το πρωί είχε λάβει άδεια προσγείωσης πριν από το ατύχημα.

«Ο καιρός δεν ήταν πρόβλημα, έχουν ληφθεί προκαταρκτικές πληροφορίες ότι το αεροσκάφος συνετρίβη για τεχνικούς λόγους», είπε, «Ελήφθησαν πληροφορίες ότι φλόγες φάνηκαν στο αεροσκάφος ενώ ήταν ακόμα στον αέρα».

Τα αεροπορικά δυστυχήματα δεν είναι ασυνήθιστα στο Νεπάλ

Το αεροπλάνο ήταν 15 ετών, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24. Το ATR72 είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο δικινητήριο στροβιλοκινητήριο αεροπλάνο που κατασκευάζεται από μια κοινή επιχείρηση της Airbus και της ιταλικής Leonardo. Η Yeti Airlines διαθέτει στόλο έξι αεροπλάνων ATR72-500, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Τα αεροπορικά δυστυχήματα δεν είναι ασυνήθιστα στο Νεπάλ, όπου βρίσκονται 8 από τα 14 ψηλότερα βουνά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ, καθώς ο καιρός μπορεί να αλλάξει ξαφνικά και να δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες. Τον Μάρτιο του 2018, μια πτήση από τη Ντάκα συνετρίβη κατά την προσγείωση στο Κατμαντού, σκοτώνοντας 51 από τους 71 επιβαίνοντες, σύμφωνα με το Aviation Safety Network.

Ο Πρωθυπουργός του Νεπάλ Πούσπα Καμάλ Νταχάλ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ενώ νωρίτερα πήγε στο αεροδρόμιο για να λάβει ενημέρωση για την τραγωδία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ