• Κορονοϊός: Πότε θα έχει εμβολιαστεί η πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ - Αποκαλύψεις από εσωτερική έκθεση

  2:51 πμ, Τετάρτη 07 Απρ 2021 2:51 πμ, Τετάρτη 07 Απρ 2021

  Νέα στοιχεία σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών των πολιτών της ΕΕ, έρχονται στο φως, μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, που επικαλείται ένα εσωτερικό υπόμνημα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ θα διαθέτουν αρκετά εμβόλια κατά του κορονοϊού, ώστε να εμβολιάσουν την πλειονότητα των πολιτών τους μέχρι το τέλος Ιουνίου.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκθεση αναφέρει ότι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία θα είναι σε θέση να εμβολιάσουν πλήρως πάνω από το 55% των πληθυσμών τους μέχρι το τέλος Ιουνίου. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί δημοσίως, σχετικά με τα εμβόλια τα οποία η Ένωση των 27 χωρών αναμένει να λάβει κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

  Η Κομισιόν έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι η ΕΕ, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν 450 εκατομμύρια κατοίκους, πρόκειται να παραλάβει περίπου 360 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος Ιουνίου επιπλέον των σχεδόν 100 εκατομμυρίων που έχει ήδη λάβει. Εκτιμάται ότι αυτές οι δόσεις θα επαρκούν ώστε να ικανοποιηθεί ο στόχος εμβολιασμού τουλάχιστον του 70% του ενήλικου πληθυσμού του μπλοκ μέχρι το καλοκαίρι.

  Σχετικά με τις παραλαβές εμβολίων κατά του κορονοϊού. Η ΕΕ αναμένει να λάβει την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 55 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και άλλες 300 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων δύο δόσεων των BioNTech-Pfizer, AstraZeneca και Moderna. Ωστόσο δεν είναι σαφές αν όλες οι αναμενόμενες δόσεις θα παραληφθούν από τις χώρες στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.

  Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, η ΕΕ παρέλαβε σχεδόν τις μισές από τις αναμενόμενες δόσεις το πρώτο τρίμηνο, επειδή η εταιρεία προχώρησε την περίοδο εκείνη σε σημαντικές περικοπές στις προμήθειες των εμβολίων προς την ΕΕ. Οι νέες εκτιμήσεις ήδη περιλαμβάνουν μια περαιτέρω μεγάλη περικοπή στις προμήθειες της AstraZeneca κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

  Η ΕΕ έχει συντονίσει την αγορά των εμβολίων με τις κυβερνήσεις των χωρών μελών αλλά δεν έχει κάποιο λόγο επί των σχεδίων εμβολιασμού, που ορίζονται από την κάθε χώρα. Οι παραδόσεις εξαρτώνται από τις προμήθειες αλλά και από τα προγράμματα εμβολιασμών, τα οποία πολλές φορές εμποδίστηκαν στις χώρες της ΕΕ εξαιτίας της ανησυχίας για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου της ΑstraZeneca. Οι παραδόσεις των εμβολίων αυξήθηκαν στην ΕΕ στο τέλος Μαρτίου, έπειτα από μια αργή έναρξη.

  Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα