TikTok: O νέος “βασιλιάς” των social media – Η άνοδος λόγω κορονοϊού και ο “πόλεμος” με τον Τραμπ- ΒΙΝΤΕΟ

του Σήφη Γαρυφαλλάκη

Η άνοδος των social media τα τελευταία χρόνια είναι τρομακτική. To Facebook, το Twitter και το Instagram είναι οι κολοσσοί στον χώρο των κοινωνικών δικτύων, όμως ανά τα χρόνια νέες εφαρμογές εμφανίζονται και “ταράζουν” τα νερά.

Μπορεί τo 2020 το νούμερο ένα θέμα συζήτησης να είναι ο κορονοϊός και η πανδημία, αλλά αμέσως μετά είναι η άνοδος του TikTok. Στην Ελλάδα αρκετοί είναι εκείνοι που δεν έχουν αντιληφθεί πόσο τεράστιο μέγεθος έχει γίνει η συγκεκριμένη εφαρμογή, όμως στο εξωτερικό το TikTok έχει δημιουργήσει “πανικό” στο χώρο των social media.

Τι είναι το TikTok

Το TikTok είναι επί της ουσίας η συνέχεια του Vine που έκλεισε το 2016. Μετά το φαινόμενο του Vine με τα βιντεάκια 6 δευτερολέπτων, που γέννησε εκατοντάδες καλλιτέχνες, αρκετές εφαρμογές κυκλοφόρησαν με στόχο να “τραβήξουν” το συγκεκριμένο κοινό, το οποίο κατέληξε στο YouTube, το Instagram και το Twitch.

Μία από τις εφαρμογές που γνώρισε σημαντική άνοδο, καθώς αρκετοί χρήστες του Vine μεταπήδησαν σε αυτή, ήταν το Musical.ly, μια εφαρμογή όπου οι χρήστες δημιουργούσαν μουσικά lipsync βίντεο 15 δευτερολέπτων. H εφαρμογή εξαγοράστηκε από την εταιρία στην οποία ανήκει το TikTok, την κινεζική ByteDance, και το 2018 ανακοινώθηκε η συγχώνευσή των δύο εφαρμογών και αυτόματα όλοι οι χρήστες του Musical.ly μεταφέρθηκαν στοTik Tok.

Πώς λειτουργεί το TikTok

Το TikTok είναι μία δωρεάν εφαρμογή για iOS και android smartphone, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε νεαρές ηλικίες. Οι χρήστες δημιουργούν και αναρτούν video τα οποία υποστηρίζουν και μουσική και μπορούν πολύ γρήγορα μέσω της εφαρμογής να γίνουν viral.

Οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν είτε χρησιμοποιώντας λογαριασμούς από άλλα social media (Facebook, Instagram, Twitter) είτε με το e-mail. Η εφαρμογή προσφέρει τεράστια βιβλιοθήκη με μουσικά αποσπάσματα, τα οποία οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν στα βίντεο τους. Υπάρχουν επιλογές όπως μαγνητοσκόπησης σε γρήγορη ή αργή κίνηση, υπάρχουν εκατοντάδες φίλτρα και εφέ.

Τα video έχουν μέγιστη διάρκεια 60 δευτερολέπτων και κατά βάση είναι μουσικά, lip-syncing, χορογραφίες και παρωδίες. Οι χρήστες που βλέπουν τα βίντεο αυτά μπορούν να πατήσουν “like”, να αφήσουν κάποιο σχόλιο, ενώ μπορούν επίσης να κάνουν remix με το βίντεο και να το αναδημοσιεύσουν.

Τo «Social Media της πανδημίας»

Η δημοτικότητα του TikTok μέχρι την άνοιξη του 2020 περιοριζόταν στις νεαρές ηλικίες. Όμως η πανδημία του κορονοϊού και η καραντίνα που επιβλήθηκε στη περισσότερες χώρες του κόσμου, αποδείχθηκαν σύμμαχοι του Tiktok.

Μικροί και μεγάλοι που δεν είχαν με τι να ασχοληθούν στον κατ’ οίκον περιορισμό κατέβασαν την εφαρμογή. Εκατομμύρια βίντεο δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με καθημερινά challenges και hashtags να “τρελαίνουν” τους χρήστες.

Χιλιάδες διασημότητες και influencers πολύ γρήγορα έπιασαν τον παλμό της εποχής και στράφηκαν στο TikTok. Μέχρι και ο τεράστιος Σερ Άντονι Χόπκινς ανέβασε βίντεο στην πλατφόρμα, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους χρήστες.

Το Tik Tok έχει αυτή τη στιγμή από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, ενώ έχει ξεπεράσει σε downloads το Instagram. Μόνο στις ΗΠΑ, η εφαρμογή έχει 175 εκατ. downloads.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, o ιδρυτής του TikTok, Zhang Yiming, είναι ο δέκατος πιο πλούσιος Κινέζος, με την προσωπική του περιουσία να εκτιμάται στα 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους της γης, ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας είναι στο Νο70.

Η διαμάχη TikTok – Ντόναλντ Τραμπ

Το TikTok έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο των πολιτικών και εμπορικών εντάσεων των ΗΠΑ με την Κίνα. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την εφαρμογή, η οποία ανήκει στον κινεζικό όμιλο ByteDance, ότι χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών για σκοπούς επιτήρησης.

Το επεισόδιο στην Τάλσα

Στα τέλη Ιουνίου, το TikTok μπήκε για τα καλά στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ, μετά από μία δυσάρεστη έκπληξη, η οποία τον περίμενε στην Τάλσα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ περίμενε να δει το στάδιο της Τάλσα, όπου θα πραγματοποιούνταν η προγραμματισμένη προεκλογική του συγκέντρωση, ασφυκτικά γεμάτο. Όμως από τα πλάνα φάνηκε ότι στο στάδιο ήταν άδειο. Συγκεκριμένα μόλις 6.200 άτομα προσήλθαν στο στάδιο χωρητικότητας 19.000 θέσεων.

Ο Τραμπ ανέφερε πριν τη συγκέντρωση πως πάνω από ένα εκατ. άτομα είχαν επιχειρήσει να κλείσουν ένα από τα δωρεάν εισιτήρια. Τελικά πίσω από το “φιάσκο” κρυβόταν μια… σκευωρία του TikTok. Χιλιάδες νεαροί χρήστες της πλατφόρμας με video καλούσαν τους κατοίκους της Talsa να «κλείσουν» τα δωρεάν εισιτήρια, αλλά να μην εμφανιστούν, σαμποτάροντας την εκδήλωση, ως μια μορφή αντίστασης στην κυβέρνηση Τραμπ εν γένει και στους χειρισμούς της για τον κορονοϊό.

To διάταγμα και το “αίσιο” τέλος

Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει διάταγμα που θα απαγορεύει σε πολίτες στις ΗΠΑ να “κατεβάζουν” την κινεζική εφαρμογή μηνυμάτων WeChat και τη εφαρμογή διαμοιρασμού βίντεο TikTok από τις 20 Σεπτεμβρίου. Άμεσα η δημοφιλής εφαρμογή προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, για να μπλοκάρει την απαγόρευσή της στις ΗΠΑ. Στην προσφυγή αυτή υποστηρίζεται ότι ο Τραμπ υπερέβη την εξουσία του με την απαγόρευση της εφαρμογής αυτής και ότι αυτό το έκανε για πολιτικούς λόγους κι όχι για να σταματήσει μια “ασυνήθιστη και αξιοσημείωτη απειλή” στις ΗΠΑ, όπως απαιτεί ο νόμος.

Τελικώς η διαμάχη διαφαίνεται να έχει αίσιο τέλος και το TikTok θα μπορέσει να παραμείνει στις ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το πράσινο φως σε σχέδιο, στο οποίο εμπλέκονται η Oracle και η Walmart. Ο κινεζικός όμιλος ByteDance, στον οποίο ανήκει το TikTok, επιβεβαίωσε ότι έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία μίας νέας εταιρίας, με την ονομασία TikTok Global, στην οποία θα εμπλέκονται οι αμερικανικές εταιρείες Oracle, ως τεχνολογικός εταίρος, και Walmart, ως εμπορικός εταίρος. Η εταιρία θα έχει έδρα στις ΗΠΑ και θα προσλάβει 25.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Oracle θα μπορεί να εξαγοράσει το 12,5% των μετοχών της TikTok και η Walmart το 7,5% πριν από μια μελλοντική εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που προβλέπεται να γίνει σε διάστημα έως ενός έτους.

Η ByteDance θα διατηρήσει το υπόλοιπο κεφάλαιο, δήλωσε στο AFP πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. Ωστόσο καθώς στο μετοχικό κεφάλαιο της κινεζικής εταιρείας θα συμμετέχουν κατά 40% Αμερικανοί επενδυτές, το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της θα περάσει εν τέλει στον έλεγχο αμερικανικών εταιρειών.

“Είμαστε χαρούμενοι που η πρόταση της TikTok, της Oracle και της Walmart επιλύει τα προβλήματα ασφάλειας που ήγειρε η αμερικανική κυβέρνηση και ρυθμίζει τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της TikTok στις ΗΠΑ”, σχολίασε εκπρόσωπος της εφαρμογής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ