Νέο μακελειό στο Μεξικό – Τουλάχιστον 15 νεκροί από ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτικών και ενόπλων

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτικών και ενόπλων στη νότια Πολιτεία Γκερέρο του Μεξικού, ανακοίνωσαν οι πολιτειακές αρχές.

Επρόκειτο για τη δεύτερη μαζική σφαγή στη χώρα σε ισάριθμες ημέρες.

Νωρίτερα χθες, ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ υπεραμύνθηκε της στρατηγικής της κυβέρνησής του για τη δημόσια ασφάλεια και επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το χρόνιο πρόβλημα της βίας στη χώρα, μία ημέρα μετά τη δολοφονία 13 αστυνομικών όταν έπεσαν σε ενέδρα αγνώστων που οι αρχές ανέφεραν πως ήταν εκτελεστές των καρτέλ των ναρκωτικών.

Η επίθεση εναντίον των αστυνομικών προκαλεί «μεγάλη θλίψη», είπε ο Λόπες Ομπραδόρ, αλλά επέμεινε ότι η πολιτική του, που προβλέπει υψηλότερες δαπάνες για την ασφάλεια και προσπάθειες αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίας της βίας, θα αποφέρει καρπούς.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα εξασφαλίσουμε ειρήνη (…). Έχουμε αφοσιωθεί σε αυτό το πρόβλημα, το οποίο [προηγούμενες κυβερνήσεις] επέτρεψαν να πάρει διαστάσεις. [Όμως] έχουμε νέο μοντέλο για την ασφάλεια τώρα», διαβεβαίωσε ο κεντροαριστερός πρόεδρος.

Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στο Μεξικό έφθασε σε επίπεδο χωρίς προηγούμενο το 2018 και το θλιβερό ρεκόρ οδεύει να καταρριφθεί φέτος, θέτοντας τον Λόπες Ομπραδόρ υπό ολοένα μεγαλύτερη πίεση.

Στον τόπο της ενέδρας, όπως εικονίζεται σε φωτογραφίες που δημοσίευσαν μεξικανικά ΜΜΕ, πλάι σε καμένα περιπολικά της αστυνομίας διάτρητα από ριπές αυτομάτων όπλων είχαν αφεθεί πλακάτ του καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο — μιας από τις ισχυρότερες συμμορίες στο Μεξικό — που προειδοποιούσαν τους αστυνομικούς να μην υποστηρίζουν άλλες συμμορίες.

Περίπου 80 στρατιωτικοί με ένα ελικόπτερο αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να εντοπίσουν τους δράστες, δήλωσε ο στρατηγός Λουίς Σαντοβάλ, υπουργός Άμυνας. Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Αλφόνσο Ντουράσο από την πλευρά του ότι η χρήση βίας από τις αρχές είναι το μέσο της ύστατης προσφυγής και ότι σκοπός της κυβέρνησης του Λόπες Ομπραδόρ είναι να υπάρξει «ειρήνευση στη χώρα δίχως τη χρήση βίας, χωρίς καταστολή».

Αφού ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, ο Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου σώματος, της Εθνοφρουράς, η οποία θα αναλάμβανε να αντιμετωπίσει τη βία των καρτέλ.

Όμως μεγάλο μέρος της δύναμης αυτού του νέου σώματος, αποτελούμενου από στρατιωτικούς και ομοσπονδιακούς αστυνομικούς, αναπτύχθηκε στα σύνορα με τις ΗΠΑ και τη Γουατεμάλα, μετά την ασφυκτική πίεση που άσκησε στη μεξικανική κυβέρνηση ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που απειλούσε να επιβάλλει επαχθείς δασμούς σε όλα τα προϊόντα μεξικανικής κυβέρνησης που εισάγονται στη χώρα του εάν δεν καταγραφόταν ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ