Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Έχασε την κρίσιμη ψηφοφορία ο Μπόρις Τζόνσον – Θα καταθέσει πρόταση για πρόωρες εκλογές

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα καταθέσει στη Βουλή των Κοινοτήτων πρόταση να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, μετά την οδυνηρή ήττα του καθώς τα μέλη του κοινοβουλίου ενέκριναν πρωτοβουλία με σκοπό την αναβολή του Brexit, που προβλέπεται να γίνει την 31η Οκτωβρίου.

Η πρωτοβουλία εγκρίθηκε με 328 ψήφους υπέρ (301 κατά), με τις ψήφους των κοινοβουλευτικών της αντιπολίτευσης αλλά και 21 μελών των Συντηρητικών που εναντιώνονται στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία που έχει δηλώσει ότι δεν αποκλείει ο Τζόνσον, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά τη νέα αναβολή.

Ο Πρωθυπουργός είχε ήδη απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία των Τόρις στο βρετανικό κοινοβούλιο νωρίτερα την Τρίτη, με τη μεταπήδηση ενός βουλευτή των Συντηρητικών σε ένα μικρό φιλοευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα.

Η κυβέρνησή του είχε ήδη αναγγείλει πως εάν έχανε στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, θα προχωρούσε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών τη 14η Οκτωβρίου.

Η πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα εξεταστεί την Τετάρτη στο κοινοβούλιο και απαιτείταιι να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των μελών του σώματος για να εγκριθεί.

Επίσης σήμερα, οι κοινοβουλευτικοί θα ψηφίσουν επί του σχεδίου νόμου που απαιτεί από τον Πρωθυπουργό να εξασφαλίσει την αναβολή του Brexit από τις Βρυξέλλες.

Αποπέμπονται οι 21 «αντάρτες» βουλευτές των ΣυντηρητικώνΟι 21 βουλευτές της συμπολίτευσης, των Συντηρητικών, οι οποίοι εναντιώθηκαν στη γραμμή της κυβέρνησης και ψήφισαν υπέρ της πρωτοβουλίας για να εμποδιστεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία αποπέμπονται από τις τάξεις του κόμματος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση.

Στους 21 αντάρτες συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αλλά και ο Νίκολας Σόουμς — ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Τι δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών μετά την ήττα Τζόνσον στην κρίσιμη ψηφοφορία

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα πρέπει να παρουσιάσει κάποιον «πολύ σημαντικό πολιτικό λόγο» προκειμένου να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε ο Πάσκαλ Ντόναχου, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, μετά την επιτυχή έναρξη της προσπάθειας μελών της Βουλής των Κοινοτήτων να αποτρέψουν το λεγόμενο no-deal Brexit την 31η Οκτωβρίου.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν διευκρινίσει ότι εάν κληθούν να εξετάσουν νέα αναβολή [της διαδικασίας], θα πρέπει να τους παρουσιαστεί κάποιος πολύ σημαντικός πολιτικός λόγος για αυτό, κι ακόμη δεν έχουμε ακούσει ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο λόγος», εξήγησε ο Ντόναχου στην ιρλανδική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση RTÉ.

Ερωτηθείς εάν η Ιρλανδία θα συνεχίσει να συναλλάσσεται με τον Μπόρις Τζόνσον μετά την καθαρή ήττα του ηγέτη των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων το βράδυ της Τρίτης, ο Ντόναχου απάντησε: «Είναι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και θα συναλλασσόμαστε με όποιον κι αν είναι ο πρωθυπουργός του ΗΒ».

Έξτρα κονδύλι 2,2 δις ευρώ από το βρετανικό ΥΠΟΙΚ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας θα προσθέσει δύο δισεκατομμύρια λίρες (2,2 δισεκ. ευρώ) επιπλέον για την περίοδο 2020-2021 για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Brexit, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης οι υπηρεσίες του Σάτζιντ Τζάβιντ.

Η αναγγελία αυτή, που θα γίνει επισήμως σήμερα Τετάρτη κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού του ΗΒ, αυξάνει σε 8,3 δισεκ. λίρες (9,1 δισεκ. ευρώ) το συνολικό κονδύλι που έχει αφιερωθεί στην αντιμετώπιση των συνεπειών της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, που αποφασίστηκε με το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Το μεγαλύτερο μέρος των επιπρόσθετων κεφαλαίων προορίζεται για την αστυνόμευση των συνόρων της Βρετανίας και τα λιμάνια.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαιώνει την αποπομπή των 21 «ανταρτών»

Οι κοινοβουλευτικοί της συμπολίτευσης που τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας στη Βουλή των Κοινοτήτων με σκοπό την αποτροπή του no-deal Brexit θα αποπεμφθούν από το κόμμα, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, διευκρινίζοντας ότι ήδη άρχισε να τους ενημερώνει στέλεχος των Συντηρητικών που είναι επικεφαλής της ομάδας που εντέλλεται να τηρεί την κομματική πειθαρχία.

«Ο επικεφαλής whip [σ.σ. κομματικό στέλεχος αρμόδιο για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο] μιλάει τους βουλευτές των Τόρις που δεν ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης απόψε [σ.σ. χθες Τρίτη]. Θα απολέσουν την κομματική τους ιδιότητα», είπε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού των Συντηρητικών, του Μπόρις Τζόνσον.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ