Κόντρα Τραμπ – Μακρόν για τα μάτια του…. Ιράν

Η Γαλλία «δεν χρειάζεται την άδεια κανενός» για να μιλήσει για το Ιράν, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν, αντιδρώντας στην κριτική που άσκησε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Απαντώντας εμμέσως στον Αμερικανό πρόεδρο, που κατηγόρησε χθες τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι μιλάει στο Ιράν εξ ονόματος των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας σημείωσε.

«Στο θέμα του Ιράν, η Γαλλία εκφράζεται εν πλήρη κυριαρχία. Έχει δεσμευτεί σθεναρά στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και δεν έχει ανάγκη την άδεια κανενός για να το κάνει».

«Η Γαλλία παραμένει πιστή στη συμφωνία της Βιέννης που εμποδίζει τη διάδοση των πυρηνικών» συνέχισε ο Λεντριάν σε μια ανακοίνωση.

Η Γαλλία «σέβεται την υπογραφή της, όπως το κάνουν και τα υπόλοιπα μέρη αυτής της συμφωνίας, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, και ζητάει από το Ιράν να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του».

«Η επιδείνωση των εντάσεων απαιτεί πολιτικές πρωτοβουλίες για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για διάλογο. Αυτό κάνει ο πρόεδρος Μακρόν με κάθε διαφάνεια με τους εταίρους μας, καταρχάς τους Ευρωπαίους υπογράφοντες. Προφανώς, κρατά ενήμερες τις αμερικανικές αρχές. Πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτή η συγκρουσιακή κατάσταση να μετατραπεί σε επικίνδυνη αντιπαράθεση» καταλήγει ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σε ένα tweet, «Γνωρίζω ότι ο Εμανουέλ έχει καλές προθέσεις, όπως όλοι οι άλλοι, όμως κανένας δεν μιλάει εξ ονόματος των ΗΠΑ παρά μόνο οι ΗΠΑ».

«Το Ιράν έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Θέλουν απεγνωσμένα να μιλήσουν στις ΗΠΑ, όμως λαμβάνουν αντικρουόμενα μηνύματα εκ μέρους όλων εκείνων που διατείνονται ότι μας εκπροσωπούν, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ