Bloomberg: Πώς ο Μακρόν κατόρθωσε να επιβάλει τη φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν

Λίγοι πίστευαν τον Εμανουέλ Μακρόν, όταν επέμενε ότι ήθελε κάποιον με τα σωστά προσόντα ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της μαραθώνιας συνόδου κορυφής αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος έλεγε αλήθεια και ότι γνωρίζει πιο εκλεπτυσμένους τρόπους για να προωθεί τα συμφέροντά του από το να προωθεί απλά συμπατριώτες του σε θέσεις κλειδιά, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Μπορεί το διαβατήριο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να έχει εκδοθεί από το Βερολίνο, αλλά ο δρόμος της για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άνοιξε στο Παρίσι.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Γάλλο αξιωματούχο, που επικαλείται το δημοσίευμα, ο Μακρόν είχε προτείνει την 60χρονη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αρκετές εβδομάδες πριν οι ηγέτες της ΕΕ συνεδριάσουν για να προτείνουν τον νέο επικεφαλής της Κομισιόν.

Η κατάσταση στη Γερμανία δεν επέτρεπε στη Μέρκελ να υποστηρίξει τη φον ντερ Λάιεν, παρά το ότι την εκτιμά προσωπικά – στο παρελθόν είχε συζητήσει με τον Μακρόν να την προτείνουν για γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ή πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Έτσι, όταν η επίσημη πρόταση της Γερμανίας υπέρ του Ολλανδού σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς «σκόνταψε» τη Δευτέρα, ο Μακρόν επανέφερε την πρότασή του και η Μέρκελ είχε το κάλυμμα που χρειαζόταν για να της δώσει τη στήριξή της.

Εφόσον η φον ντερ Λάιεν ψηφισθεί από το Ευρωκοινοβούλιο αυτό τον μήνα, η πρώην γιατρός θα γίνει το πρότυπο για την ιδέα του Μακρόν μίας ενοποιημένης Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα τηρεί υπό έλεγχο τα εθνικά συμφέροντα.

Η φον ντερ Λάιεν έχει γεννηθεί στις Βρυξέλλες, μιλά τέλεια Γαλλικά και έχει μία μακρά ιστορία στην προώθηση θέσεων για μία βαθύτερη ολοκλήρωση της ΕΕ. Ο Μακρόν λένε, όσοι γνωρίζουν τον ίδιο και τη Γερμανίδα, βλέπει στην φον ντερ Λάιεν εν μέρει τον εαυτό του: Μία αποφασισμένη, με όραμα μεταρρυθμίστρια.

«Έχω δει την ικανότητά της να κάνει πράγματα και να αποφεύγει να είναι δέσμια συμφερόντων», δήλωσε ο Μακρόν για τη Γερμανίδα, προσθέτοντας: «Έχει μία έντονη ευρωπαϊκή κουλτούρα, έχει γεννηθεί στις Βρυξέλλες και είναι κόρη ενός αξιωματούχου στις Βρυξέλλες, έτσι μπορώ να πω ότι έχει το DNA της ΕΕ».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ