Ο ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ μίλησε από τη Βαγδάτη για ιρανική «κλιμάκωση»

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι έλαβε από τις ιρακινές αρχές, κατά τη διάρκεια τετράωρης επίσκεψης-έκπληξης που έκανε στη Βαγδάτη, εγγυήσεις για την προστασία των συμφερόντων της χώρας του μπροστά στην «κλιμάκωση» των «δραστηριοτήτων» του Ιράν για την οποία έκανε λόγο.

«Ο λόγος για τον οποίο ήρθαμε» στη Βαγδάτη, είπε, «είναι οι πληροφορίες που καταδεικνύουν μια κλιμάκωση των δραστηριοτήτων του Ιράν». Ο Πομπέο έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι του στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Άντελ Άμπντελ-Μάχντι και με τον πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλεχ.

«Έχουμε μιλήσει για τη σημασία που έχει να δούμε το Ιράκ να εγγυάται ότι είναι ικανό να προστατεύσει με επαρκή τρόπο τους Αμερικανούς στη χώρα αυτή. Και οι δύο τους έδειξαν πως κατανοούν πως έχουν αυτή την ευθύνη», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφερόμενος στις συναντήσεις του στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακύρωσε την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη για χθες Τρίτη επίσκεψή του στο Βερολίνο, επικαλούμενος «επείγουσες υποθέσεις». Από την Φινλανδία όπου βρισκόταν, αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Εντέλει, ιρακινή κυβερνητική πηγή αποκάλυψε την άφιξή του στη Βαγδάτη. Αναμένεται τώρα να συνεχίσει την περιοδεία του στην Ευρώπη, κάνοντας σταθμό στο Λονδίνο σήμερα.

Η επίσκεψή του στο Ιράκ, χώρα που διατηρεί συμμαχική σχέση τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με το Ιράν, καταγράφηκε εν μέσω της συνεχιζόμενης ανόδου της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έχει μετατρέψει την Ισλαμική Δημοκρατία στον εχθρό υπ’ αριθμόν 1 στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες ότι αναπτύσσει ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του και στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 στην περιοχή, αντιδρώντας όπως ισχυρίστηκε σε σχέδιο «επίθεσης» που προσάπτει στο Ιράν ότι ετοιμάζει.

Η επίσκεψη του Πομπέο στη Βαγδάτη έγινε δύο ημέρες μετά τη δήλωση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, του Τζον Μπόλτον, περί της ανάπτυξης του αεροπλανοφόρου και των βομβαρδιστικών στον Κόλπο εξαιτίας της «αξιόπιστης απειλής» από πλευράς του Ιράν.

Η Ουάσινγκτον δεν παύει να κλιμακώνει την πίεση που ασκεί στην Τεχεράνη τους τελευταίους μήνες. Πρόσφατα, προσέθεσε τους Φρουρούς της Επανάστασης στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζουν οι ΗΠΑ.

Πριν από τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ιράκ, ο Πομπέο είπε πως θα συζητούσε εμπορικές συμφωνίες προκειμένου το Ιράκ να «αποσυνδεθεί» από την ιρανική ενεργειακή βιομηχανία.

Κατά τον εκπρόσωπο του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών Μοχάμεντ Αλί αλ Χακίμ, ο Πομπέο συζήτησε με τον Σάλεχ και Άμπντελ Μάχντι για «τις διμερείς σχέσεις, τις τελευταίες εξελίξεις ως προς την ασφάλεια στην περιοχή και τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ