Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Αλγερίας

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα παραιτήθηκε, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, APS, μετά από πολλές εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων.

Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Άχμεντ Γκάεντ Σάλαχ αξίωσε να ξεκινήσουν άμεσα οι συνταγματικές διαδικασίες για την απομάκρυνση του 82χρονου ηγέτη της Αλγερίας από την εξουσία.

Την Δευτέρα ο Μπουτεφλίκα, που κυβερνούσε τη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια, διαβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί πριν λήξει η θητεία του, στις 28 Απριλίου. Όμως η αντιπολίτευση απέρριψε αυτήν την πρόταση, κρίνοντάς την ανεπαρκή, ενώ εκατοντάδες σπουδαστές διαδήλωσαν και πάλι στο Αλγέρι, ζητώντας την αλλαγή του πολιτικού συστήματος που θεωρούν ότι δεν είναι σε θέση να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του Μπουτεφλίκα είχαν περιοριστεί δραστικά αφότου υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, το 2013.

Ο Μπουτεφλίκα “ενημέρωσε επισήμως το Συνταγματικό Συμβούλιο για τη λήξη της θητείας του ως προέδρου της Δημοκρατίας από σήμερα”, Τρίτη ανέφερε η δημόσια τηλεόραση.

Με βάση το Σύνταγμα, την προεδρία θα αναλάβει προσωρινά, ως υπηρεσιακός, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Έθνους (άνω βουλή) Αμπντελκάντερ Μπενσάλαχ, για διάστημα έως 90 ημερών, κατά το οποίο θα πρέπει να οργανωθούν εκλογές.

Μια συναυλία από κόρνες αυτοκινήτων ακουγόταν στο κέντρο του Αλγερίου αφού έγινε γνωστή η παραίτηση του Μπουτεφλίκα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Αλγερινοί δεν κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να εκφράσουν την ικανόποιησή τους για την εξέλιξη αυτή.

Λίγο νωρίτερα, ο δικηγόρος και εκ των ηγετικών στελεχών του κινήματος διαμαρτυρίας, Μουστάφα Μπουσάσι, είχε δηλώσει στο Reuters ότι “η απόφαση του Μπουτεφλίκα (να παραιτηθεί) δεν θα αλλάξει τίποτα” και άφησε να εννοηθεί ότι ο διορισμός μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, την Κυριακή, ήταν μια απόπειρα να διαιωνιστεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

“Το σημαντικό για εμάς είναι ότι δεν αποδεχόμαστε τη (νέα υπηρεσιακή) κυβέρνηση. Οι ειρηνικές διαδηλώσεις θα συνεχιστούν”, προειδοποίησε.

Ο Μπουτεφλίκα, βετεράνος του πολέμου για την ανεξαρτησία της Αλγερίας, εξελέγη πρόεδρος το 1999 και εδραίωσε την εξουσία του τερματίζοντας τον εμφύλιο πόλεμο με τους ισλαμιστές, στο οποίο εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 200.000 άνθρωποι.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ