Αφιέρωμα του enikos.gr: Τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν και άλλαξαν τον κόσμο – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Τα τελευταία χρόνια αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν συγκλονίσει τον πλανήτη. Με αφορμή την επίθεση στα δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία με τραγικό απολογισμό 49 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, το enikos.gr κάνει μια αναδρομή σε συγκλονιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν σοκ στον πλανήτη.

Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους, η “μέρα που άλλαξε τον κόσμο”

Η «μέρα που άλλαξε τον κόσμο» έχει ονομαστεί η 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Όλα ξεκίνησαν όταν δυο από τα αεροπλάνα που κατέλαβαν οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

Οι εκρήξεις στον προαστιακό της Μαδρίτης

Η πιο αιματηρή επίθεση επί ευρωπαϊκού εδάφους, η οποία πραγματοποιήθηκε τρεις μόλις ημέρες πριν από τις ισπανικές βουλευτικές εκλογές του 2004 και ακριβώς δυόμισι χρόνια μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Κατόπιν ερευνών των ισπανικών Αρχών, υπεύθυνη θεωρήθηκε μια ομάδα φανατικών ισλαμιστών που «εμπνεύστηκε» από τη δράση της Αλ Κάιντα.

Οι δέκα βόμβες που εξερράγησαν κόστισαν τη ζωή σε 191 ανθρώπους, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι.

Τριπλή τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία – Η νύχτα που άλλαξε για πάντα την Ευρώπη

Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, το Παρίσι έζησε την πιο εφιαλτική νύχτα, μία νύχτα που άλλαξε μια για πάντα την Ευρώπη αλλά και τη ζωή των Γάλλων. 130 άνθρωποι έπεσαν νεκροί και δεκάδες τραυματίστηκαν από τις διαδοχικές επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην «καρδιά» του Παρισιού.

Το χρονικό της φρίκης:

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών αποκαλύπτουν πως για 23 μαρτυρικά λεπτά το Παρίσι βρισκόταν στο έλεος των τρομοκρατών. Κάθε πέντε λεπτά εξαπέλυσαν μία νέα επίθεση εναντίον ανυποψίαστων πολιτών σε διαφορετικά σημεία της Πόλης του Φωτός.

21:20- Καμικάζι στο Stade de France: Κατά τη διάρκεια φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στην εθνική ομάδα της Γαλλίας και της Γερμανίας, καμικάζι ανατινάζεται έξω από το γήπεδο «Stade de France», εντός του οποίου βρίσκονταν 80.000 φίλαθλοι. Παρών στο γήπεδο ο τότε Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος φυγαδεύεται από τις αρχές ασφαλείας.

21:25- Οι πρώτοι πυροβολισμοί: Πέντε άτομα πέφτουν νεκρά από πυροβολισμούς σε πιτσαρία, στο δέκατο διαμέρισμα ανατολικά του Παρισιού.

21:30- Νέα επίθεση καμικάζι: Και δεύτερος καμικάζι ανατινάζεται έξω από το στάδιο «Stade de France».

21:38 – Περισσότεροι πυροβολισμοί, περισσότεροι νεκροί: Νέοι πυροβολισμοί, αυτή τη φορά στο 11ο διαμέρισμα στο κέντρο του Παρισιού ( Rue de Charonne) εναντίον ανθρώπων θαμώνων εστιατορίων. Δεκαεννέα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

21:43- Νέα έκρηξη σημειώνεται στο 11ο διαμέρισμα ( Boulevard Voltaire), μπροστά από το κτήριο με τον αριθμό 253, πολύ κοντά στην πλατεία του Έθνους (place de la Nation).

21:50: Επίθεση στο Μπατακλάν: Επίθεση στην ιστορική αίθουσα συναυλιών Bataclan, στον αριθμό 50 της Boulevard Voltaire. Για τρεις ώρες ο χώρος βρισκόταν υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών, οι οποίοι πυροβολούσαν κατά ριπάς και σκότωναν αδιακρίτως, μετατρέποντας τη συναυλιακή αίθουσα σε λουτρό αίματος. Η ομηρία των εκατοντάδων επιζώντων έληξε με έφοδο των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας.

21:53: Ο κύκλος των επιθέσεων κλείνει με την τρίτη ενέργεια καμικάζι έξω από το «Stade de France».

Η επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας

Ένας ένοπλος κατευθύνεται και πέφτει με το φορτηγό του όχημα πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος στη Νίκαια της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της ημέρας της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου του 2016. 84 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός αυτής της επίθεσης.

Η ομηρία στο θέατρο Ντουμπρόβκα στη Μόσχα

Γνωστή και ως η «επίθεση στο Νορντ Οστ», η εν λόγω τρομοκρατική ενέργεια πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, όταν μια ομάδα 50 περίπου Τσετσένων αυτονομιστών εισέβαλε στο θέατρο Ντουμπρόβκα, πιάνοντας ομήρους 850 θεατές κι έχοντας ως αίτημα την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή αυτή του Καυκάσου.

Η κρίση έληξε έπειτα από δυόμισι ημέρες, όταν μέλη της επίλεκτης ομάδας Άλφα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εισέβαλαν στο θέατρο, αφού προηγουμένως είχαν διαχύσει στην αίθουσα που κρατούνταν οι όμηροι μέσω του συστήματος εξαερισμού κάποιο αέριο, η σύσταση του οποίου παραμένει μυστήριο ακόμη και σήμερα. Τελικός απολογισμός της εφόδου: 40 τρομοκράτες και 130 όμηροι νεκροί, οι περισσότεροι από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους, ωστόσο, όχι από την ανταλλαγή πυρών αλλά από τη θανατηφόρο δράση του άγνωστου αερίου.

Στις 7 με 9 Ιανουαρίου 2015 γράφεται άλλη μια μελανή σελίδα με την επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo

Δύο τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εισβάλλουν στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου και το γαζώνουν με σφαίρες, σκοτώνοντας 17 ανθρώπους. Ένας άλλος τζιχαντιστής σκοτώνει μία γυναίκα αστυνομικό την επόμενη ημέρα και παίρνει ομήρους σε ένα παντοπωλείο στις 9 Ιανουαρίου, σκοτώνοντας 4 προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Οι επιθέσεις προκαλούν παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης με σύνθημα “Je Suis Charlie”.

Ένας Τυνήσιος μακελάρης αιματοκύλισε τη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου

Το φορτηγό του οδήγησεε εναντίον πεζών στη χριστουγεννιάτικη αγορά Μπράιτσαϊντπλατς του δυτικού Βερολίνου, σκοτώνοντας 12 άτομα ο Τυνήσιος Άνις Άμρι. Ξεκίνησε ένα ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του. Τελικά, εντοπίστηκε στο Μιλάνο όπου έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

«Θα μπορούσε να πραγματοποιήσει και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις, ήταν ένας άκρως επικίνδυνος φυγόδικος», τόνισε μεταξύ των άλλων ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αστυνομικών, ο Τυνήσιος μακελάρης, είχε απασφαλίσει το περίστροφο, για να μπορεί αμέσως να πυροβολήσει, όπως και έκανε.

Μακελειό σε κλαμπ στην Κωνσταντινούπολη

Την Πρωτοχρονιά του 2017 ένοπλος σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο στο κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης. Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, αναφέροντας ότι ήταν μια πράξη εκδίκησης για την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Δεκαπέντε ημέρες μετά συνελήφθη ο Ουζμπέκος Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ ως βασικός ύποπτος πίσω από το μακελειό.

Τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ

Ο Χαλίντ Μασούντ οδήγησε το βαν του εναντίον πεζών στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ στο κέντρο του Λονδίνου, στις 22 Μαρτίου 2017 σκοτώνοντας πέντε άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες.

Υλικό που έρχεται στη δημοσιότητα απεικονίζει τις κινήσεις του μακελάρη, μέρες πριν από την επίθεση. Ο 52χρονος Μασούντ βδομάδες πριν από την επίθεση είπε στα παιδιά του σε βιντεοκλήσεις ότι θα πεθάνει πολεμώντας για τον Θεό.

Στις 2 Μαρτίου 2017 ο 52χρονος Μασούντ αγόρασε διαδικτυακά το τύπου βαν Hyundai Tuscon SUV. Στις επόμενες πέντε ημέρες αγόρασε δύο μαχαίρια, με τα οποία μαχαίρωσε και σκότωσε τον αστυνομικό Κιθ Πάλμερ στην είσοδο κοινού του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Νοίκιασε αυτοκίνητο και πήγε στο Μπράιτον όπου έμεινε σε ξενοδοχείο ενώ την επόμενη ημέρα πήγε στο Λονδίνο.

Στις 18 Μαρτίου οδήγησε το νοικιασμένο αυτοκίνητό του στο κεντρικό Λονδίνο όπου έκανε εξομοίωση της πορείας που ακολούθησε και κατά την ημέρα της επίθεσής του τέσσερις ημέρες μετά.

Στη συνέχεια, έκανε check in σε ξενοδοχείο στο Λονδίνο. Επί τρεις ημέρες παρακολουθούσε βίντεο του Ισλαμικού Κράτους αντιγράφοντας τον τρόπο δράσης των τζιχαντιστών μαχητών ενώ έκανε διαδικτυακή έρευνα σχετικά με τη βρετανική κυβέρνηση και τοποθέτηση εκρηκτικών σε αυτοκίνητα.

Το πρωί της 22ας ΜαρτίουT, στις 10.30, οδηγεί για άλλη μια φορά στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ για επιβεβαίωση του πλάνου του, ενώ στις 11.18 οι κάμερες ασφαλείας τον εντόπισαν σε αυτοκινητόδρομο στην οδό Κλάπχαμ στα νότια.

Στις 13.52 επιστρέφει και παρκάρει στο νοσοκομείο Σεντ Τόμας όπου παραμένει έως τις 14.31.

Στις 14.26 και 14.29 στέλνει τζιχαντιστικά έγγραφα στις επαφές του στο κινητό του και ας μην ήταν γνωστοί του. Φαίνεται πως προσπαθούσε να δικαιολογήσει την πράξη του ενώ παράλληλα έστειλε και μια φωτογραφία του όταν είχε πάει στη Μέκκα να προσκυνήσει.

Στις 14.38 το βαν είναι παρκαρισμένο σε λεωφορειολωρίδα λίγο πριν από την επίθεση.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε αναζητήσει επίσης στο διαδίκτυο κέντρο αερίου στο Μπίρμιγχαμ, και οι Αρχές εικάζουν ότι σχεδίαζε ίσως και επίθεση με αέριο.

Ο Μασούντ οδήγησε από το Μπίρμιγχαμ στην Ουαλία για να επισκεφθεί τη μητέρα του και τον πατριό του στις 16 Μαρτίου, αφού παρέλαβε το όχημα με το οποίο εκτέλεσε την επίθεσή του. “Φεύγοντας από το σπίτι είπε στη μητέρα του, ο κόσμος θα πει ότι είμαι τρομοκράτης, αλλά δεν είμαι”, είπε ο ντετέκτιβ που ερευνά την υπόθεση, ότι ισχυρίστηκε ο δράστης της επίθεσης.

Ο ίδιος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά αφού είχε παρασύρει δεκάδες με το όχημά του και μαχαιρώσει τον αστυνομικό Κιθ Πάλμερ.

Πάντως, ο Μασούντ έχει ιστορικό εγκληματικότητας ενώ πίστευε ότι βγαίνει σώος από θαύμα του ισλάμ.

Τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη – Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη – 14 νεκροί και 130 τραυματίες

Ήταν 16 Αυγούστου 2017, όταν ένας οδηγός όρμησε με λευκό βαν εναντίον του πλήθους στην πλέον πολυσύχναστη τουριστική λεωφόρο της Βαρκελώνης, τη Λας Ράμπλας, σκοτώνοντας 14 και τραυματίζοντας 130 ανθρώπους, σε μία επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Λίγες ώρες αργότερα, περί τις 02.00 ώρα Ελλάδος (12.00 τοπική ώρα) νέα παρόμοια επίθεσηπραγματοποιήθηκε στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης.

Η αστυνομία της Καταλονίας σκότωσε και τους πέντε επιβαίνοντας του Audi Α3 που έπεσε επάνω στο πλήθος στον παραλιακό δρόμο της πόλης.

Τα γεγονότα

Περί τις 17.00 τοπική ώρα, ένα λευκό βαν όρμησε στο πλήθος στη Λας Ράμπλας, την πολυσύχναστη τουριστική κεντρική λεωφόρο της Βαρκελώνης προκαλώντας σκηνές χάους και πανικού μεταξύ του πλήθους. Ο οδηγός του βαν διέφυγε.

Σύμφωνα με τον Γιοακίμ Φορν, εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της καταλανικής κυβέρνησης, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, ενώ περί τους 100 τραυματίσθηκαν, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και μέλη ελληνικής οικογένειας.

Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μία Βελγίδα περιλαμβάνεται στους νεκρούς. Τα θύματα- νεκροί και τραυματίες – είναι 18 διαφορετικών εθνικοτήτων, σύμφωνα με τις ισπανικές υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.

Αργότερα, περί τις 12.00 τοπική ώρα (02.00 ώρα Ελλάδος), ένα Audi Α3 παρέσυρε πεζούς στον παραλιακό δρόμο του θερέτρου Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης.

Το αυτοκίνητο δέχθηκε τα πυρά αστυνομικής περιπόλου και οι πέντε επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, τέσσερις επί τόπου, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του.

Ορισμένοι από τους δράστες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά.

Έκρηξη στο Μετρό της Αγίας Πετρούπολης

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2017 έκρηξη σημειώθηκε στο Μετρό της Αγίας Πετρούπολης, όπου 16 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη Ρωσίδα υπουργό Υγείας Βερόνικα Σκόρτσοβα.

Μια ομάδα που αποκαλείται “Τάγμα Ιμάμ Σαμίλ” ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεσηστο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, υποστηρίζοντας ότι ο δράστης ενήργησε κατ’ εντολή της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με το SITE, την οργάνωση που παρακολουθεί τη δραστηριότητα των εξτρεμιστών ισλαμιστών στο διαδίκτυο.

Η ανακοίνωση της ομάδας αυτής δόθηκε αρχικά στη δημοσιότητα από ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο της Μαυριτανίας και κατόπιν μεταφράστηκε από το SITE. Η άγνωστη μέχρι τώρα οργάνωση ανέφερε ότι ο βομβιστής Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ έδρασε κατόπιν εντολής του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

σχολίασε κι εσύ