Πώς φθάσαμε στην εκλογή του επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας – Ποιοι συμμετέχουν στο Ενωτικό Συμβούλιο

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασε το Ενωτικό Συμβούλιο για το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Γαλλίας, μέλους της Ιεράς Συνόδου και εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κκ. Εμμανουήλ.

To Ενωτικό Συμβούλιο είναι μια συνάντηση κληρικών και λαϊκών όλων των ουκρανικών εκκλησιών, που ξεκίνησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Κύριο καθήκον του είναι η επίσημη δημιουργία της ενοποιημένης Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας με βάση την Ορθόδοξη Εκκλησία του “Πατριαρχείου του Κιέβου”, τη σημερινή Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία και ενδεχομένως τμήμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Όπως αναφέρθηκε, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία υπακούει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, αντιτίθεται επίσημα στη δημιουργία της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας. Προηγουμένως έκοψε τους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Το προηγούμενο βράδυ οι Αρχές φοβούνταν για διαμαρτυρίες και πρόκληση επεισοδίων λόγω της ρωσικής αντίδρασης, στη διάρκεια της συνεδρίασης για την ανάδειξη του επικεφαλής και είχαν λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα μόνο μία φωτογραφία, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, προσερχόμενος στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο μαζί με τον πρόεδρο του ουκρανικού Κοινοβουλίου, τόνισε «σήμερα όλοι μαζί γράφουμε ιστορία».

Στο Ενωτικό Συμβούλιο συμμετείχαν 192 εκπρόσωποι. Η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του αποκαλούμενου «Πατριαρχείου του Κιέβου» εκπροσωπείται από 42 ιεράρχες, οι οποίοι συνοδεύονται από έναν κληρικό κι έναν λαϊκό (σύνολο 126).

Η Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία επιβεβαίωσε τη συμμετοχή 12 Ιεραρχών, οι οποίοι επίσης συνοδεύονταν από έναν κληρικό και έναν λαϊκό, δηλαδή σύνολο 36.

Επίσης, το Πατριαρχείο της Μόσχας είχε επιβεβαιώσει τη συμμετοχή 10 ιεραρχών, συνοδευόμενοι από έναν κληρικό και έναν λαϊκό, οπότε το σύνολο ήταν 30. Επισημαίνεται ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας ήταν αντίθετο στο Αυτοκέφαλο της ουκρανικής Εκκλησίας.

Σκοπός του Ενωτικού Συμβουλίου ήταν η ανακήρυξη της νέας ενωμένης, ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, με την έγκριση του καταστατικού χάρτη και την εκλογή του νέου Προκαθημένου της, που θα πραγματοποιείτο σε δύο γύρους. Στη συνέχεια, ο νέος Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας θα μεταβεί στο Φανάρι, όπου θα παραλάβει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αυτός αναμένεται να ανακηρύξει το αυτοκέφαλο τον Ιανουάριο σύμφωνα με διεθνή Μέσα.

Σύμφωνα με τη διαδικασία διεξήχθη μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του Προκαθημένου. Εν συνεχεία οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι έθεσαν εαυτόν σε δεύτερη μυστική ψηφοφορία, κι αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφου είναι ο νέος Προκαθήμενος. Έτσι, εξελέγη ο Μητροπολίτης Περεγιασλάβ και Μπίλα Τσέρκβα Επιφάνιος του “Πατριαρχείου Κιέβου”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ