Nικητές η αποχή και το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα – Ζάεφ: Δεν πάω σε εκλογές – Θα αποφασίσει η Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών – ΒΙΝΤΕΟ

Χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής, στο δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα και εντάσεις, ωστόσο υπάρχει αγωνία για την επόμενη μέρα λόγω της μικρής συμμετοχής.Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της FYROM, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες ήταν 34,09%.Οι κάλπες έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας). Κατά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, το 91,39% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ του ναι και το 5,71% υπέρ του όχι. Η συμμετοχή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, πάντως υπολογιζόταν νωρίτερα ότι ανήλθε στο 36,6%.

Ζάεφ: Δεν πάω σε εκλογές – Θα αποφασίσει η Βουλή για την Συμφωνία«Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Αυτοί που συμμετέχουν είναι αυτοί που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα» τόνισε σε δηλώσεις του ο Ζόραν Ζάεφ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια για την Συμφωνία των Πρεσπών.«Παρά την αποχή που κήρυξε η αντιπολίτευση εγώ σε σέβομαι την απόφαση των πολιτών να μην συμμετέχουν», σημείωσε ο Πρωθυπουργός της γείτονος, τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα πάει σε εκλογές και υπογραμμίζοντας ότι οι επόμενες αποφάσεις θα παρθούν εντός της Βουλής.«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή της πΓΔΜ για να εγκριθεί. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας προκειμένου να μπούμε σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ», σημείωσε, προσπαθώντας να αφήσει πίσω τις αρνητικές εντυπώσεις απο το γύρισμα της πλάτης των Σκοπιανών στο κρίσιμο δημοψήφισμα.

Στο μεταξύ, το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για σημαντικές παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας σε διάφορα εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε κάποια εκλογικά κέντρα καταμετρήθηκαν 500 ψηφοφόροι σε δύο ώρες, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεπάγεται ένας ψηφοφόρος κάθε 14 δευτερόλεπτα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Πάνος Καμμένος: Άκυρο το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Η πρώτη αντίδραση από ελληνικής πλευράς ήρθε από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος έκανε λόγο για δικαίωσή του και σημείωσε ότι κατ΄ εκείνον “πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών καθίσταται άκυρη”.

ΥΠΕΞ: Αντιφατικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ – Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών

Αντιφατικό χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, καθώς, όπως αναφέρει, υπήρξε μεγάλη υπεροχή του «Ναι» χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή.

Το ΥΠΕΞ τονίζει ότι οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα και τονίζει ότι «τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί.

Νέα Δημοκρατία: Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό κατέθεσε τον Ιούνιο πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς.

«Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας. Η ΝΔ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Χρηστίδης: Μετά τον Ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα/Ζάεφ

Μετά τον Ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα/Ζάεφ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας πως οι δύο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των λαών τους.

«Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε Μακεδονική γλώσσα και Εθνότητα, αποδεικνύει ποσό βαθειά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Ότι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε. Όπως η Φώφη Γεννηματά κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει» ανέφερε .

Ποτάμι: Να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων μας

Τελικά μόνο ένας στους τρεις κατοίκους της γειτονικής μας χώρας είπε «ναι» σε μια νέα σχέση με την Ελλάδα και μια νέα πορεία, ευρωπαϊκή και ειρηνική. Οι περισσότεροι αδιαφόρησαν ή διαφώνησαν, γεγονός που μαρτυρά ότι προτιμούν τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης θεωρώντας προφανώς τη συμφωνία με την Ελλάδα επώδυνο συμβιβασμό, αναφέρει το Ποτάμι για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.

«Οι στιγμές δεν ενδείκνυνται για καταστροφολογία ή θριαμβολογίες. Οι Έλληνες πρέπει να συγχρονίσουμε τη στάση μας με αυτή των εταίρων και συμμάχων μας. Πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και τις στενότερες σχέσεις της με τη Δύση.

Όλοι μας – όλοι όσοι επηρεάζουν την κοινή γνώμη – θα πρέπει να απαλλαγούμε από το σύνδρομο του θύματος. Η Ελλάδα δεν θα είναι ο χαμένος σε αυτή την εξέλιξη. Αρκεί να συνεννοηθούμε και να ορίσουμε τις πατριωτικές προτεραιότητες. Οι πρώτες αντιδράσεις και κυρίως οι διαμετρικά αντίθετες τοποθετήσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης δείχνουν ότι αυτό που κυριαρχεί είναι ο καιροσκοπισμός, τα μικροπολιτικά συμφέροντα και όχι το συμφέρον του τόπου» αναφέρει το Ποτάμι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλες τις πλευρές να “σεβαστούν” το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλες τις πλευρές να “σεβαστούν” το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ.

Γιοχάνες Χαν: Περιμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση του δημοψηφίσματος

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν με πρώτο σχόλιο στο Twitter σχετικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι οι ψήφοι «υπέρ» του δημοψηφίσματος είναι σημαντικοί , διότι στηρίζουν έτσι τη Συνθήκη των Πρεσπών. «Συγχαίρω αυτούς που ψήφισαν σήμερα σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα και χρησιμοποίησαν τις δημοκρατικές τους ελευθερίες. Με το σημαντικό ποσοστό υπέρ του ναι, υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη συμφωνία Πρεσπών και το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας», έγραψε ο Χαν στο Twitter και πρόσθεσε: «Περιμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να την εφαρμόσουν με μεγάλη ευθύνη και ενότητα όλα τα κόμματα προς το συμφέρον της χώρας»

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με Reuters, ανέφεραν ότι ελπίζουν πως η αντιπολίτευση «θα είναι πιο εποικοδομητική από ποτέ» και ότι θα υποστηρίξει θεσμικά το αποτέλεσμα.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης των Σκοπίων για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωσε μετά το δημοψήφισμα ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό. Η ΠΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο ηγέτης του DUI.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας , ανέφερε ο πρόεδρος του VMRO.

Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του .

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι δήλωσε ότι η σημερινή μέρα είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη Δημοκρατία.

Σήμερα, επιδείξαμε τη Δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, δήλωσε ο ηγέτης του DUI .

Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η ΠΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων: Οι πολίτες έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής “Μακεδονίας”

Ο πρόεδρος των Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι συνεχάρη για την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα χωρίς επεισόδια και την ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας.

Oι πολίτες απέδειξαν ότι έχουν το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού των δημοκρατικά ανεπτυγμένων χωρών, αλλά κυρίως ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε ο Τζαφέρι.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Τζαφέρι συνεχάρη όλους τους εγχώριους θεσμούς για την ειρηνική εκλογική διαδικασία, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές παρατυπίες.

Οι πολίτες σήμερα έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής “Μακεδονίας”. Η φωνή της «κυριαρχίας» είναι εκείνη που αποφασίζει για το μέλλον αυτής της χώρας. Ελπίζω και ελπίζουμε ότι η απόφαση υπέρ της κυριαρχίας θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο Τζαφέρι.

Μεγαλύτερη η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές της ΠΓΔΜ

Η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές της ΠΓΔΜ ήταν οριακά υψηλότερη απ’ ότι στις υπόλοιπες περιοχές δείχνουν τα στοιχεία από την εφορευτική επιτροπή του δημοψηφίσματος. Μέχρι τώρα, συνήθως η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές ήταν 10% χαμηλότερη.

Το ποσοστό του ΝΑΙ σε πολλές αλβανικές περιοχές υπερβαίνει το 95%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι λίγο κάτω από το 90%..

Πάντως από τα παράδοξα του δημοψηφίσματος είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν διότι δεν υπήρχε το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ