Ο πρόεδρος του AfD για Χίτλερ και Ναζί: Είναι μια κουτσουλιά της επιτυχημένης γερμανικής ιστορίας

Ως «κουτσουλιά» στην ιστορία της Γερμανίας χαρακτήρισε την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού στη χώρα ο πρόεδρος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ στο Ομοσπονδιακό Συνέδριο της Νεολαίας του κόμματος στο Τίρινγκεν, αναγνώρισε τις ευθύνες των Γερμανών γiα τον εθνικοσοσιαλισμό την περίοδο 1933-1945.

«Ο Χίτλερ και οι Ναζί είναι μόνο μια κουτσουλιά σε πάνω από χίλια χρόνια επιτυχημένης γερμανικής ιστορίας. Μόνο όποιος αναγνωρίζει την ιστορία, έχει την δύναμη να διαμορφώσει το μέλλον. Ναι, αναγνωρίζουμε την ευθύνη για τα 12 χρόνια. Έχουμε μια ένδοξη ιστορία – και αυτή, αγαπητοί φίλοι, διήρκησε περισσότερο από τα αναθεματισμένα 12 χρόνια».

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι παραπάνω δηλώσεις σε όλα τα στρώματα του κοινοβουλευτισμού στη χώρα.

Η Γενική Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ στην τηλεόραση της Welt σχολίασε: «Πενήντα εκατομμύρια θύματα στον παγκόσμιο πόλεμο, ολοκαύτωμα, καθολικός πόλεμος – και όλα αυτά να τα χαρακτηρίζεις ως μια κουτσουλιά, αυτό είναι χαστούκι στο πρόσωπο των θυμάτων και υποβάθμιση αυτών τα οποία έγιναν στο όνομα της Γερμανίας»,

O Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) Μάρκο Μπούσμαν έγραψε στο Twitter: «Ο Γκάουλαντ πάλι κατεβαίνει κι άλλο επίπεδο. Ο Χίτλερ είναι συνώνυμο μεταξύ άλλων της δολοφονίας έξι εκατομμυρίων Εβραίων. Πώς μπορείς να το αποκαλέσεις αυτό μια κουτσουλιά της ιστορίας;»

Αντίδραση υπήρξε και από τη Διεθνή Επιτροπή του Άουσβιτς: «Οι δηλώσεις του Γκάουλαντ είναι ανυπόφορες και αναξιοπρεπείς. Για τους επιζήσαντες του Άουσβιτς αυτές οι εν ψυχρώ, υπολογισμένες και προκλητικές δηλώσεις του είναι αηδιαστικές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο Κρίστοφ Χόιμπνερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ