Κόλαση για 400.000 εγκλωβισμένους αμάχους στην ανατολική Γούτα – 400 άμαχοι νεκροί σε 5 ημέρες – ΦΩΤΟ

Περισσότεροι από 400 άμαχοι σκοτώθηκαν σε διάστημα 5 ημερών από τις αεροπορικές επιδρομές και τα πλήγματα του πυροβολικού των συριακών ενόπλων δυνάμεων και της συμμάχου τους Ρωσίας εναντίον της ανατολικής Γούτας, του θύλακα των ανταρτών που τελεί υπό πολιορκία ανατολικά της Δαμασκού, ανακοίνωσε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

«Πέντε ημέρες αεροπορικών βομβαρδισμών και σφοδρών πληγμάτων του πυροβολικού είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 400 άμαχοι, εκ των οποίων 95 παιδιά» σημείωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Η ανατολική Γούτα, προπύργιο των αντικαθεστωτικών σε κοντινή απόσταση από τη Δαμασκό, έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες επίκεντρο μιας ακόμη δραματικής κλιμάκωσης του πολέμου στη Συρία. Ο Μάρτεν Μύλιους, συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας στην οργάνωση CARE για την Εγγύς Ανατολή, επισήμανε στην DW ότι η συγκεκριμένη περιοχή πολιορκούνταν από τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Άσαντ και τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα ο κλοιός έσφιξε σημαντικά και η περιοχή έχει αποκοπεί από τον έξω κόσμο, λέει ο Μάρτεν Μύλιους, η οργάνωση του οποίου έχει συνεργάτες στην ανατολική Γούτα.

«Τις τελευταίες μέρες, με την επιθετική στρατιωτική επιχείρηση, υπήρξε βεβαίως νέα κλιμάκωση, η οποία είναι πολύ δραματική για τους ανθρώπους. Υπάρχουν επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και έχουν σκοτωθεί άμαχοι σε βαθμό που δεν είχαμε δει τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια», τονίζει.

Ο Μάρτεν Μύλιους εκτιμά ότι περί τους 400.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στην ανατολική Γούτα και αναφέρει ότι μετά την καταστροφή των σηράγγων και των περασμάτων που επέτρεπαν την πρόσβαση εκεί, οι τιμές για βασικά είδη διατροφής έχουν εκτοξευθεί. «Ένα κιλό ρύζι στοιχίζει 4,5 δολάρια. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αυτά τα χρήματα. Έτσι βλέπουμε μια γρήγορη εξάπλωση του υποσιτισμού. Βλέπουμε γυναίκες που χάνουν μαλλιά και δόντια. Εκτιμούμε ότι πάνω από το 10% των παιδιών υποσιτίζονται. Το ζητούμενο εκεί είναι πολύ βασικά πράγματα: διατροφή και φάρμακα. Και αυτές τις μέρες πάνω από όλα και η ασφάλεια, απλά και μόνο η επιβίωση».

Ομοιότητες με το Χαλέπι

Ο Μάρτεν Μύλιους συγκρίνει την κατάσταση στην ανατολική Γούτα με την αντίστοιχη που υπήρξε στο πολύπαθο Χαλέπι. Όπως λέει, η μαζική στρατιωτική κλιμάκωση έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθεια στην ανατολική Γούτα. Ενδεικτικά αναφέρει ότι το τελευταίο κομβόι που μπόρεσε να αποστείλει η οργάνωσή του ήταν τον περασμένο Νοέμβριο.

Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να κάνει η διεθνής κοινότητα προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να αρθεί ο αποκλεισμός, ο Μάρτεν Μύλιους επισημαίνει ότι «τώρα θα πρέπει να ασκηθεί διπλωματική πίεση. Αυτό είναι βεβαίως δύσκολο. Ξέρουμε τους συσχετισμούς στο Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και η σύγκρουση έχει περιπλακεί και διεθνοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό τα τελευταία χρόνια ώστε τα μέσα επίλυσης σήμερα να είναι εξαιρετικά περιορισμένα».

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή μιας εκεχειρίας 30 ημερών στη Συρία, αντικείμενο διαπραγμάτευσης για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Ο διπλωμάτης, σε μια συνεδρίαση που συγκάλεσε η Μόσχα, αποδοκίμασε την καταστροφολογία που είχε διατυπωθεί για το Χαλέπι στα τέλη του 2016. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αντιστοιχούσε με την κατάσταση που επικρατεί στο έδαφος.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία, μεταξύ άλλων χωρών, διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στη στήριξη που παρέχει η Μόσχα στη Δαμασκό, με τον Γάλλο πρεσβευτή, Φρανσουά Ντελατρέ να κάνει λόγο για «επιθέσεις σε νοσοκομεία» και για μια «ανυπόφορη κατάσταση».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ