Μακρόν: Διάλογο με το Ιράν για να αποφύγουμε τον πόλεμο

Υπέρ της συνέχισης ενός διαρκούς διαλόγου με το Ιράν τάχθηκε την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτιμώντας πως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, χώρες που καταγγέλλουν συνεχώς τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έχουν πάρει έναν δρόμο που οδηγεί σε πόλεμο.

Διαβεβαιώνοντας πως σκοπεύει να επισκεφθεί την Τεχεράνη, παρά την ακύρωση της προπαρασκευαστικής επίσκεψης που θα έκανε την Παρασκευή ο υπουργός του των Εξωτερικών, ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο Μακρόν επεσήμανε πως είναι απαραίτητο να αυξηθεί η διεθνής πίεση στο Ιράν αλλά να μην διακοπούν οι σχέσεις με αυτό.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να ανοικοδομηθεί ο “άξονας του κακού”, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, επαναλαμβάνοντας την ιστορική φράση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους του νεώτερου για το Ιράν, το Ιράκ, τη Βόρεια Κορέα κι άλλα κράτη.

Προϋπόθεση για την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Τεχεράνη είναι η επάνοδος στην ηρεμία και ο σεβασμός των ελευθεριών, πάντως «τίποτε δεν μπορεί να προβλεφθεί» με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση, διευκρίνισε.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, οι ειδικές δυνάμεις του αυταρχικού-σκοταδιστικού καθεστώτος του Ιράν ανακήρυξαν την Τετάρτη το “τέλος την ανταρσίας”, παρά τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 21 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές, κι έχουν γίνει εκατοντάδες συλλήψεις από τις δυνάμεις καταστολής.

Το κίνημα αυτό είναι το πρώτο αυτού του μεγέθους μετά το 2009, όταν η επανεκλογή του υπερσυντηρητικού Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στην προεδρία είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις που κατεστάλησαν βίαια.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ