Οι σκοταδιστές μουλάδες αντιδρούν λυσσαλέα στις φωνές των Ιρανών για ελευθερία – ΒΙΝΤΕΟ

Συνολικά 22 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 16 διαδηλωτές, έχουν χάσει τη ζωή τους από την περασμένη Πέμπτη σε κινητοποιήσεις κατά του αυταρχικού ισλαμικού καθεστώτος του Ιράν.

Αφορμή των διαδηλώσεων ήταν οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ιρανοί πολίτες, ωστόσο γρήγορα οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε αγώνα με στόχο την ανατροπή του “δικτάτορα” -όπως τον αποκαλούν- Αγιατολάχ Χαμενεϊ, του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας και σύμβολο του σκοταδιστικού καθεστώτος των μουλάδων που κυβερνά το Ιράν από το 1988.

Καταδικάζοντας επίσης για άλλη μια φορά την συμφωνία που σύναψε το 2015 ο προκάτοχός του στον Λευκό Οίκο με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ο Τραμπ έκρινε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα “βλακωδώς έδωσε” στο ιρανικό καθεστώς πόρους οι οποίοι πήγαν “στην τρομοκρατία και στις ‘τσέπες’ τους”.

Η αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 450 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Τεχεράνη τις τελευταίες τρεις μέρες, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής περιφερειακός κυβερνήτης. Διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα σε άλλες πόλεις του Ιράν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Όπως άλλωστε συνηθίζουν οι δικτάτορες πάσης φύσεως, ο Αγιατολάχ Χαμενεϊ και οι συν αυτώ προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και βλέπουν πίσω από την αυθόρμητη εξέγερση του ιρανικού λαού “σκοτεινά σχέδια συνομωσίας” που εξυφαίνουν -ποιοι άλλοι- οι Δυτικοί, αυτή τη φορά με τη συνεργασία της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας

Ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη εξέγερση στο Ιράν. “Οι Σαουδάραβες θα δεχτούν την αναπάντεχη απάντηση του Ιράν και γνωρίζουν πόσο σοβαρή μπορεί να είναι αυτή”, πρόσθεσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

“Τις τελευταίες μέρες, οι εχθροί του Ιράν χρησιμοποίησαν διαφορετικά μέσα περιλαμβανομένων μετρητών, όπλων, πολιτικής και ενός μηχανισμού αντικατασκοπείας για να προκαλέσουν ταραχές στην Ισλαμική Δημοκρατία”, ανέφερε ο Αγιατολάχ Χαμενεϊ σε ανάρτησή του στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Ρεπούμπλικα η Ιρανή δικηγόρος Σιρίν Εμπάντι, βραβευμένη το 2003 με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτοεξόριστη από το 2009 στη Μεγάλη Βρετανία, αναφέρει ότι εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, οι νέοι Ιρανοί διαδηλώνουν επειδή ζητούν περισσότερη ελευθερία. “Οως μπορεί να βοηθήσει η Ευρώπη;” Η Εμπάντι απαντά: “Με την επιμονή της στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι δυνατόν η Ιταλία προκειμένου να πουλήσει προϊόντα πολυτελείας στην Τεχεράνη, να δέχεται να καλύπτει τα υπέροχα έργα τέχνης της…” είπε αναφερόμενη στην κατακριτέα αυτή κίνηση του τότε πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ο οποίος καταδέχτηκε να καλύψει τα αριστουργηματικά γλυπτά-σύμβολα του Δυτικού Πολιτισμού των Μουσείων του Καπιτωλίου προκειμένου να μην “προσβληθεί” ο φανατικός μουλάς του Ιράν.

Όσον αφορά τη σφοδρή κριτική που δέχεται τις τελευταίες ημέρες το σκοταδιστικό καθεστώς του Ιράν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαχράμ Γιασεμί αντέδρασε με μια απάντηση που θύμιζε το γνωστό ανέκδοτο “Και εσείς βασανίζετε τους μαύρους”, λέγοντας:

“Αντί να χάνει τον καιρό του στέλνοντας ανώφελα και προσβλητικά μηνύματα στο Twitter κατά των άλλων λαών, καλύτερα θα ήταν να ασχοληθεί με τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του, κυρίως την δολοφονία καθημερινά δεκάδων ανθρώπων και με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι άστεγοι και λιμοκτονούν στις ΗΠΑ”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ