Αιματηρή εξέγερση και απόδραση κρατουμένων σε φυλακή της Βραζιλίας – ΦΩΤΟ

Τουλάχιστον 9 κρατούμενοι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων ανάμεσα σε συμμορίες στην φυλακή που βρίσκεται στην Πολιτεία Γκοϊάς της Βραζιλίας. Το ειδησεογραφικό σάιτ G1 αναφέρει ότι από τις συγκρούσεις προκλήθηκε επίσης πυρκαγιά και στη συνέχεια γενικευμένη εξέγερση και απόδραση 106 κρατουμένων.Άλλα βραζιλιάνικα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ένα από τα θύματα αποκεφαλίστηκε, θυμίζοντας μια εξέγερση που είχε σημειωθεί πριν από έναν χρόνο σε φυλακή της Αμαζονίας, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 56 κρατούμενοι, αρκετοί από τους οποίους είχαν αποκεφαλιστεί.

Σύμφωνα με τον G1, την ώρα που οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά, η χωροφυλακή ανακοίνωσε ότι 29 δραπέτες συνελήφθησαν και ότι η κατάσταση στη φυλακή της Πολιτείας Γκοϊάς τέθηκε υπό έλεγχο.

Η Βραζιλία έχει καταγράφεται ο τρίτος μεγαλύτερος πληθυσμός κρατουμένων σε φυλακές στον κόσμο, που ανερχόταν σε 726.712 ανθρώπους τον Ιούνιο του 2016, κατά τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στατιστικά στοιχεία, την ώρα που η ονομαστική χωρητικότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων δεν ξεπερνά τις 370.000 θέσεις.

Το 2017, συγκρούσεις και επεισόδια μέσα στις φυλακές της Βραζιλίας είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες κρατούμενοι. Μέσα στις πρώτες 20 ημέρες του Ιανουαρίου της περασμένης χρονιάς είχαν σκοτωθεί 130 φυλακισμένοι.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις συνθήκες που λένε ότι παραπέμπουν στον μεσαίωνα στις φυλακές της Βραζιλίας.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Folha de São Paulo τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του συνδικάτου των σωφρονιστικών υπαλλήλων της Βραζιλίας Ζοριμάρ Μπάστος επέκρινε το γεγονός ότι στη φυλακή Γκοϊάνια είχαν διατεθεί ελάχιστοι πόροι και σημείωσε πως υπάρχουν μόλις πέντε φρουροί για 900 φυλακισμένους.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ