Συνοριακοί έλεγχοι έως τον Μάιο 2018 για τους επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα

Νέα παράταση στους έκτακτους συνοριακούς ελέγχους έως τον Μάιο του 2018, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση λόγω τρομοκρατικού κινδύνου και παράτυπης μετανάστευσης με το μέτρο να αφορά τα σύνορα της Αυστρίας και τις πτήσεις από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να παρατείνει για έξι επιπρόσθετους μήνες τους έκτακτους συνοριακούς ελέγχους ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Τόμας ντε Μεζιέρ. Το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αιτιολόγησε την απόφαση παραπέμποντας στον υφιστάμενο τρομοκρατικό κίνδυνο, σε ελλείψεις όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς και στην παράτυπη μετανάστευση εντός της ζώνης Σένγκεν.

Σύμφωνα με τον ντε Μεζιέρ, η περαιτέρω διενέργεια ελέγχων θα περιοριστεί σε πρώτη φάση στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και στις αεροπορικές συνδέσεις από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. «Η παράταση των ελέγχων έγινε σε συνεννόηση με τις χώρες τις οποίες αφορά το μέτρο, ενώ ενημερώθηκαν και τα αρμόδια όργανα της ΕΕ», επισήμανε ο Τόμας ντε Μεζιέρ διευκρινίζοντας ότι «η πλήρης επιστροφή σε έναν χώρο Σένγκεν χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα είναι δυνατή μόλις το επιτρέψει η συνολική εξέλιξη».

Ταυτόχρονα, ο ντε Μεζιέρ τόνισε ότι «η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν βιώσει δραματικές τρομοκρατικές επιθέσεις», εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι τα σύνορα προς την Αυστρία «παραμένουν επίκεντρο παράνομης μετανάστευσης προς τη Γερμανία».

Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, οι αρμόδιες αρχές έχουν καταγράψει εκεί 11.142 περιπτώσεις παράτυπης εισόδου στη Γερμανία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, «διαπιστώθηκαν αυξανόμενες περιπτώσεις παράτυπης εισόδου μέσω της εναέριας οδού από την Ελλάδα». Το αν θα απαιτηθούν έλεγχοι και σε άλλα σημεία των εσωτερικών συνόρων του Σένγκεν θα εξαρτηθεί κατά τον Τόμας ντε Μεζιέρ από τις περιστάσεις.

Η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία είχαν προβεί το 2015 σε επιβολή έκτακτων συνοριακών ελέγχων εντός Σένγκεν, αντιδρώντας στην όξυνση της κατάστασης που προκάλεσε η δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Εκτός της Γερμανίας και η Δανία έχει προβεί από την περασμένη Παρασκευή σε εξάμηνη παράταση των ελέγχων στα σύνορά της με τη Γερμανία.

Οι αποφάσεις για παράταση των έκτακτων μέτρων έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες της Κομισιόν, η οποία είχε διατυπώσει την πρόθεση να καταργήσει τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα του Σένγκεν έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle, Πηγή φωτογραφίας: Dpa

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ