Δημιούργησαν ρομπότ για να προετοιμάζει τους ετοιμοθάνατους για το τέλος – ΦΩΤΟ

Ένα ασύλληπτο επιστημονικό επίτευγμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για ένα ρομπότ λογισμικού, που είναι ικανό να πραγματοποιεί συνομιλία (chatbot) προκειμένου να βοηθά ετοιμοθάνατους να προετοιμαστούν για το τέλος τους. Συγκεκριμένα, τους βοηθά να γράψουν τη διαθήκη τους, να διευθετήσουν πρακτικά ζητήματα της κηδείας τους, αλλά και να προετοιμαστούν ψυχολογικά για το μοιραίο.

Το ρομπότ είναι δημιούργημα μηχανικών και γιατρών του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστώνης και σύμφωνα με το New Scientist θα δοκιμασθεί σε πολλούς ετοιμοθάνατους ανθρώπους μέσα στην επόμενη διετία.

Ο επικεφαλής ερευνητής Τίμοθι Μπίκμορ μίλησε για το ρομπότ και υποστήριξε ότι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο θάνατο, συχνά δεν έχουν την ευκαιρία ή δεν θέλουν να κάνουν με κάποιον άλλο άνθρωπο έγκαιρα αυτές τις σημαντικές συζητήσεις, ιδίως αν είναι άνθρωποι μοναχικοί και κοινωνικά απομονωμένοι. Και όταν το αποφασίζουν, μπορεί να είναι πια πολύ αργά.

Το νέο ρομπότ με την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μιλήσει μέσω υπολογιστή ταμπλέτας (tablet), οπότε είναι πιο εύχρηστο για τον χρήστη. Αρχικά δοκιμάσθηκε σε 44 άτομα άνω των 55 ετών, από τους οποίους οι μισοί είχαν χρόνια πάθηση. Μετά τη συνομιλία με το ρομπότ, οι περισσότεροι δήλωσαν ότι ένιωθαν λιγότερο αγχωμένοι με το θάνατο και πιο έτοιμοι γι’ αυτόν.

Η επόμενη δοκιμή, με επίσης θετικά αποτελέσματα, έγινε σε 364 ανθρώπους στους οποίους οι γιατροί έδιναν λιγότερο από ένα χρόνο ζωής. Ο ψηφιακός βοηθός μπορεί να μιλήσει με τον χρήστη για την υγεία του, τα φάρμακά του, τα συναισθήματά του, για τη θρησκεία και πολλά πρακτικά ζητήματα, ενώ μπορεί να τον καθοδηγήσει στο να κάνει προσευχή ή διαλογισμό.

Η δημιουργία του «chatbot» βασίζεται στο σκεπτικό ότι όσο πιο γρήγορα κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με το πώς θέλει να πεθάνει και με το τι θα ήθελε να συμβεί μετά το θάνατό του (κηδεία, κληρονομιές, μεταθανάτια ζωή κ.α.), τόσο πιο εύκολο είναι για τους δικούς του να ανταποκριθούν ανάλογα, αλλά και ο ίδιος να νιώθει πιο ήρεμος και χωρίς εκκρεμότητες.

Δείτε το δημοσίευμα:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ