Χιού Χέφνερ: Από σκιτσογράφος σε περιοδικά του στρατού ιδρυτής του πιο πολυσυζητημένου εκδοτικού κολοσσού – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο ιδρυτής του περιοδικού Playboy, Χιου Χέφνερ. Το περιοδικό με το οποίο συνέδεσε το όνομα και τη ζωή του γνωστοποίησε τον θάνατό του με μία λιτή ανακοίνωση στο Twitter. Κάτω από τη φωτογραφία του, οι συνεργάτες του έγραψαν πως «η ζωή είναι πολύ μικρή για να ζήσεις το όνειρο κάποιου άλλου». Στη φωτογραφία που επέλεξαν, ο Χέφνερ φορά τη μεταξωτή ρόμπα που είχε γίνει σήμα-κατατεθέν του, καθώς τη φορούσε σε κάθε περίσταση της προσωπικής του ζωής, την οποία φρόντιζε να κάνει γνωστή σε όλους.

Ο Χιου Χέφνερ γεννήθηκε στις 9 Απριλίου του 1926 στο Σικάγο. Άρχισε τη δημοσιογραφική του καριέρα ως συντάκτης του περιοδικού «Esquire», ωστόσο έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο ως ιδρυτής του περιοδικού «Playboy». Κάτι που δεν είναι γνωστό για τον Χέφνερ είναι το γεγονός πως υπήρξε βετεράνος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Υπηρέτησε ως οπλίτης αμέσως μετά το σχολείο το 1944 ενώ αποστρατεύτηκε με τιμή το 1946. Στο διάστημα όπου υπηρέτησε, έκανε σκίτσα για στρατιωτικές εφημερίδες.

Ήταν ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος. Έχτισε την περιουσία του, που ανέρχεται στα 43 εκατομμύρια δολάρια, ως επικεφαλής της εταιρείας Playboy Enterprises.

Το 1953 τάραξε τα νερά του διεθνούς Τύπου, όταν εξέδωσε το πορνογραφικό περιοδικό «Playboy». Ένα σκοπίμως προκλητικό περιοδικό, στο οποίο πρωταγωνιστούσαν τα γυμνά «κουνελάκια», όπως αποκαλούσε ο Χέφνερ τις νεαρές γυναίκες που φωτογραφίζονταν γι αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να το ανοίξει, πήρε δάνειο 600 δολαρίων υποθηκεύοντας τα έπιπλά του και μαζί με κεφάλαια από μέλη της οικογένειάς του, έφτασε το ποσό των 8.000 δολαρίων όπου χρειαζόταν για να ιδρύσει το περιοδικό. Το πρώτο του εξώφυλλο είχε μία σέξι φωτογραφία της Μέριλιν Μονρό, ενώ κόστιζε 50 σεντς.

Παρά το γεγονός πως το περιοδικό είχε κατά βάση σεξουαλικό περιεχόμενο, κατά καιρούς φιλοξένησε συνεντεύξεις προσώπων όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Μάρλον Μπράντο, ακόμη και ο Τζον Λένον. Επιπλέον, στις σελίδες του περιοδικού φιλοξενήθηκαν κείμενα σπουδαίων συγγραφέων, όπως ο Ίαν Φλέμινγκ, ο Τζακ Κέρουακ και η Μάργκαρετ Άτγουντ.

Ο Χιου Χέφνερ στη βίλα του, το 1968

Ο Χιου Χέφνερ πέθανε από φυσικά αίτια στη διάσημη βίλα του στο Μπέβερλι Χιλς, την λεγόμενη «Playboy Mansion». Σε αυτή, ζούσε μαζί με τα διάσημα «κουνελάκια» του και διοργάνωνε για χρόνια πάρτι με διασημότητες και αστέρες του Χόλιγουντ, κάνοντας επίδειξη του πλούτου του.

Ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 2003: «εύχομαι να μείνω στη μνήμη των ανθρώπων ως κάποιος που είχε θετικό αντίκτυπο στην αλλαγή των σεξουαλικών αξιών της εποχής μας. Και πιστεύω πως υπ’ αυτήν την έννοια το έχω επιτύχει». Ο γιος του και καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδόσεων Playboy Enterprises, Κούπερ Χέφνερ δήλωσε για τον θάνατο του πατέρα του: «ο πατέρας μου έζησε μία εξαιρετική ζωή, ως πρωτοπόρος των μέσων ενημέρωσης και της κουλτούρας και ως εκπρόσωπος ορισμένων από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά και κοινωνικά κινήματα της εποχής μας, κυρίως ως υπερασπιστής της ελευθερίας της έκφρασης, της σεξουαλικότητας και των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Μόνο κλασικός ενενηντάρης δεν ήταν ο Χιου Χέφνερ. Παρότι είχε … συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια, συνέχισε να λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις για τη λειτουργία του αγαπημένου του περιοδικού. Ήταν εκείνος που επέλεξε να μπει τέλος στα γυμνά εξώφυλλα του περιοδικού, ωστόσο ο γιος του επέστρεψε στη γνωστή «συνταγή» μόλις έναν χρόνο αργότερα.

Παράλληλα, ο Χέφνερ συνέχιζε να κάνει πάρτι, να ζει στην έπαυλή του με πολυάριθμες νεαρές γυναίκες και να ακολουθεί τον ίδιο τρόπο ζωής που ακολουθούσε για δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, παντρεύτηκε τρεις φορές. Το 1949 παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο, Μίλντρεντ Ουίλιαμς, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. To 1989 παντρεύτηκε την Κίμπερλι Κόνραντ από την οποία πήρε διαζύγιο το 2010. Με την τρίτη του σύζυγο παντρεύτηκε το 2012. Μέχρι τον θάνατό του, ζούσε στην έπαυλή του μαζί με την τελευταία σύζυγό του και πρώην Playmate, Κρίσταλ, και τέσσερα ενήλικα παιδιά του.

O Χιου Χέφνερ με την τρίτη του σύζυγο, Κρίσταλ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ