• "Η Χεζμπολάχ πολεμάει το Ισλαμικό Κράτος"

  12:23 πμ, Δευτέρα 25 Μάι 2015 12:23 πμ, Δευτέρα 25 Μάι 2015

  Ο αρχηγός της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλα, παραδέχθηκε σήμερα για πρώτη φορά ότι το κίνημά του πολεμάει παντού στη Συρία τους αντάρτες και την σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία αντιπροσωπεύει σύμφωνα με τον ίδιο έναν "υπαρξιακό κίνδυνο" ο οποίος απαιτεί μια ιερή ένωση.

  Επί του πεδίου, η βία δεν φαίνεται να υποχωρεί. Στη Δαμασκό, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος σκοτώθηκε σε επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν ισλαμιστές αντάρτες, ενώ ένα ελικόπτερο του στρατού συνετρίβη στην επαρχία του Χαλεπιού στη βόρεια Συρία. Το ΙΚ υποστήριξε πως το κατέρριψε, ενώ η επίσημη τηλεόραση έκανε λόγο για "τεχνική βλάβη".

  Ενώ ο Νασράλα εξηγούσε έως τώρα πως οι δυνάμεις του δρουν μόνο για να υπερασπίσουν τα σύνορα του Λιβάνου και τους ιερούς τόπους των σιιτών στη Συρία, σήμερα διαβεβαίωσε πως το κίνημά του είναι "τώρα παρόν σε πολλά μέρη" στο πλευρό του συριακού στρατού και πρόσθεσε: "θα είμαστε παρόντες στη Συρία παντού όπου χρειάζεται η παρουσία μας για τη μάχη".

  "Η μάχη μας στη Συρία πέρασε από πολλές φάσεις. Σήμερα πολεμάμε στο πλευρό των Σύρων αδελφών μας, του στρατού και του λαού και της λαϊκής αντίστασης στη Δαμασκό, το Χαλέπι, το Ντέιρ Εζόρ, το Κουσέιρ, το Χασάκε και το Ιντλίμπ", πρόσθεσε μιλώντας στη Ναμπατίγια του νότιου Λιβάνου σε συγκέντρωση για την 15η επέτειο της ισραηλινής αποχώρησης από τον Λίβανο.

  Υπογραμμίζοντας τον "υπαρξιακό κίνδυνο" που αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατάγει νίκες στη Συρία όπως και στο Ιράκ, κάλεσε "όλους στον Λίβανο και στην περιοχή να αναλάβουν τις ευθύνες τους μπροστά στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει το σχέδιο των εξτρεμιστικών σουνιτικών οργανώσεων, να αφήσουν τους δισταγμούς και την ουδετερότητα".

  Σύμφωνα με τον Χάσαν Νασράλα, "ο κίνδυνος είναι για όλους" και "κανένας δεν μπορεί να εφαρμόζει την πολιτική της στρουθοκαμήλου".

  Στο μεταξύ, το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε, επικαλούμενο κατοίκους, ότι οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν 400 ανθρώπους, "στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους" στην Παλμύρα που κατελήφθη την Πέμπτη από το Ισλαμικό Κράτος.

  Ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αμφισβήτησε αυτόν τον απολογισμό: "Δεν έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 35 άνθρωποι από τότε που η πόλη κατελήφθη", από τους οποίους οι 33 ήταν άνδρες, ανακοίνωσε.

  Στη Δαμασκό, ένας στρατηγός και πολλά άτομα που τον συνόδευαν σκοτώθηκαν σε μια επίθεση που είχε στόχο τον στρατιωτικό, έκανε γνωστό το Παρατηρητήριο.

  Το ισχυρό ισλαμιστικό κίνημα Αχράρ αλ-Σαμ ανήρτησε ένα βίντεο της επίθεσης εναντίον του στρατηγού Μπάσεμ Άλι Μοχάνα. Στις εικόνες φαίνεται να ανεβαίνει σ' ένα αυτοκίνητο το οποίο εκρήγνυται λίγο αφού ξεκινά.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα