Έλληνες γλύπτες «σμίλεψαν» τον πολιτισμό των Κινέζων

Έλληνες γλύπτες «σμίλεψαν» τον πολιτισμό των Κινέζων

 

Η αρχαία ελληνική τέχνη φαίνεται ότι είχε αποτελέσει την έμπνευση για τον θαμμένο «στρατό» των 8.000 Κινέζων πολεμιστών, των αγαλμάτων από πηλό σε φυσικό μέγεθος, που βρέθηκαν κοντά στο μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα της ασιατική χώρας, Κιν Σι Χουανγκντί.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο καθηγητής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Λούκας Νίκελ, μελετώντας άγνωστα μέχρι στιγμής αρχεία που αποκαλύπτουν την επίδραση της γλυπτικής των αρχαίων Ελλήνων στον πολιτισμό των Κινέζων.

«Είναι εξαιρετικά πιθανό τα πήλινα αγάλματα του πρώτου αυτοκράτορα να είναι το αποτέλεσμα επαφής μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτισμών, του ελληνικού με τον κινεζικό», ανέφερε στη δημοσίευσή του στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Δελτίο της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών» που εκδίδουν οι πανεπιστημιακές εκδόσεις του Κέμπριτζ.

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι βασίλεια και πόλεις-κράτη που δημιουργήθηκαν κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία μετέδωσαν την αρχαιοελληνική γλυτπική τεχνοτροπία και στους Κινέζους.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ