Φαμπιούς: Απαράδεκτες πρακτικές

Φαμπιούς: Απαράδεκτες πρακτικές  

Η κυβέρνηση της Γαλλίας κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Le Monde σχετικά με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε αυτές τις αποκαλύψεις «απαράδεκτες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλείται στοιχεία που διέρρευσε ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (NSA)Έντουαρντ Σνόουντεν, η NSA πραγματοποίησε 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Γάλλων πολιτών στο διάστημα από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 έως και τις 8 Ιανουαρίου 2013.

Στόχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών φέρεται πως ήταν άτομα ύποπτα για τρομοκρατία, αλλά και άνθρωποι που σχετίζονται με το γαλλικό πολιτικό σύστημα, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις που έφερε στο φως η γαλλική εφημερίδα αποτελούν «απαράδεκτες πρακτικές».

 Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν συνομιλίες με τη Γαλλία και τους συμμάχους τους σχετικά με το ζήτημα.

«Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο παλιούς συμμάχους μας σε παγκόσμιο επίπεδο και έχω μια ιδιαίτερα στενή σχέση συνεργασίας με τον Λοράν Φαμπιούς», είπε ο Κέρι. «Θα έχουμε διμερείς συζητήσεις, μεταξύ αυτών και με τους Γάλλους εταίρους μας, για να διευθετηθούν τα ζητήματα αυτά. Οι ΗΠΑ αναθεωρούν τη στιγμή αυτή τον τρόπο συλλογής των πληροφοριών. Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία του ιδιωτικού βίου και της ασφάλειας των πολιτών μας», επεσήμανε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ