Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Έκτακτη Σύνοδος της Ολομέλειας για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει με τον Σαρλ Μισέλ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Γιοζέπ Μπορέλ την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πριν υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα.

Η Έκτακτη Σύνοδος της Ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1η Μαρτίου από τις 13:30 έως τις 15:30 (ώρα Ελλάδας). Η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας έχει προγραμματιστεί για τις 17:45 (ώρα Ελλάδας).

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου, η οποία αποτελείται από την πρόεδρο RΡομπέρτα Μετσόλα και τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου, αποφάσισε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου να πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο ολομέλειας στις Βρυξέλλες για να αξιολογήσει την κατάσταση στην Ουκρανία. Σε δήλωσή τους, καταδίκασαν απερίφραστα την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και χαρακτήρισαν την εισβολή αδικαιολόγητη και παράνομη.

Στη δήλωσή της αναφέρεται πως “η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα συγκάλεσε σύσκεψη της Διάσκεψης των Προέδρων για να συζητηθεί η αντίδραση της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πραγματοποιήθηκε επίσης ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Διάσκεψη των Προέδρων καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Η Ουκρανία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και η εδαφική της ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη. Η εισβολή είναι αδικαιολόγητη και παράνομη και αποτελεί απειλή για την σταθερότητα της Ευρώπης και της περιοχής, καθώς και για τη διεθνή έννομη τάξη. Η επίθεση αυτή στοχεύει στο δημοκρατικό μοντέλο των κοινωνιών μας και δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση.

Παραμένουμε σταθερά ενωμένοι, αποφασισμένοι και έτοιμοι να απαντήσουμε στην απρόκλητη ρωσική επίθεση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι υπέρ μιας άνευ προηγουμένου ευρωπαϊκής και διεθνούς αντίδρασης, συμπεριλαμβανομένων νέων και αυστηρών κυρώσεων που θα διασφαλίσουν ότι το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει.

Η Διάσκεψη των Προέδρων εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξή της προς την Ουκρανία και το λαό της” αναφερόταν στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ