Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης – Ο λόγος στους πολίτες: Να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για το χτίσιμο ευρωπαϊκής ταυτότητας

“Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της κοινωνίας της πληροφορίας οι αποστάσεις έχουν όντως εκμηδενιστεί. Αυτό μας φέρνει σε δυσχερή θέση απέναντι σε χώρες γίγαντες κυρίως της ανατολής όπως η Κίνα και η Ινδία”, γράφει ο Νίκος Σικελιανός, στο enikos.gr εκφράζοντας τις σκέψεις του στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και τις ιδέες τους.
Όπως προσθέτει ο κ. Σικελιανός, “λόγω οικονομικών και πληθυσμιακών μεγεθών είναι αδύνατον τα κράτη της Ευρώπης (κυρίως η μικρές και μεσαίες χώρες) να ανταγωνιστούν σε εθνικό επίπεδο οικονομικοπολιτικά και στρατιωτικά τις χώρες αυτές, οπότε ο μόνος τρόπος να συνεχίσει η Ευρώπη να ηγείται του κόσμου πολιτιστικά και πολιτικά είναι μέσα από την ένωση των λαών-κρατών. Σε αντίθετη περίπτωση οι χώρες μας θα γίνουν προτεκτοράτα της ανατολής με ότι αυτό συνεπάγεται. Η ισχύς εν τη ενώσει. Στην Ελλάδα επειδή για δεκαετίες δεν είχαμε χερσαία σύνορα με χώρες της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κάτι μακρινό, έξω από την καθημερινότητά μας που μας ένοιαζε κυρίως για τις επιδοτήσεις και γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει ακόμα και σήμερα σκεπτικισμός ως προς τους στόχους της ΕΕ.

Ο κόσμος θεωρεί πλέον δεδομένη την ειρήνη στην Ήπειρο, αλλά δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που είχαμε εκατομμύρια νεκρούς για ανταγωνισμούς μεταξύ των κρατών της Ένωσης. Επειδή θέλω ανάπτυξη, ίσες ευκαιρίες για όλους αλλά και λόγο και στίγμα στις χώρες της Ευρώπης, όπως η Ουκρανία η Σερβία, η Βοσνία αλλά και ευρύτερα, το μέλλον που ονειρεύομαι για την Ευρώπη είναι η Κοινοπολιτεία στα πρότυπα των Η.Π.Α διότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν σαν λαούς και σε αντίθετη περίπτωση θα δούμε ανελεύθερες χώρες να ηγούνται της περιοχής μας αλλά και του κόσμου ευρύτερα.

Επειδή οι νέοι αλλάζουν τον κόσμο θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για το κτίσιμο ευρωπαϊκής ταυτότητας. Το πρόγραμμα Erasmus θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικό για τους φοιτητές, και οι ευκαιρίες απασχόλησης ανοιχτές και προσβάσιμες προς όλους. Ειδικά πλέον που η εργασία στον τομέα των υπηρεσιών γίνεται κυρίως απομακρυσμένα. Ειρήνη, δύναμη γεωπολιτική και παγκόσμια, πρωτοπορία τεχνολογική και πολιτισμική μέσω της περεταίρω ένωσης και όχι κατακερματισμός για μικροπολιτικούς βραχυπρόθεσμους λόγους” σημειώνει ο ο κ. Σικελιανός στις σκέψεις του για το μέλλον της Ευρώπης όπως τις καταθέτει στο enikos.gr.
Διάσκεψη

Γράψε στο enikos.gr την άποψή σου για τo Mέλλον της Ευρώπης

Μοναδική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων της ΕΕ για την επόμενη ημέρα αποτελεί η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, μέσω της Διάσκεψης, να διατυπώσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για το Μέλλον της Ευρώπης: Για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, τις αξίες και τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την άμυνα και την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την υγεία, την ΕΕ στον κόσμο και τη μετανάστευση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δεσμευθεί να ακούσουν τους Ευρωπαίους και, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, να δώσουν συνέχεια στις συστάσεις που διατυπώνονται. Πρόκειται για μια ανοιχτή, δημιουργική διαδικασία στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι ενεργά.

Οι συνεισφορές των πολιτών συγκεντρώνονται μέσω μιας πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας, που είναι διαθέσιμη και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, και αναλύονται, ελέγχονται και δημοσιεύονται. Παράλληλα, τροφοδοτούν τις διαβουλεύσεις με ευρωβουλευτές, εθνικούς βουλευτές, εκπροσώπους της ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι διαβουλεύσεις αυτές αποτελούν τη βάση προτάσεων πολιτικής που θα μετατραπούν σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Το enikos.gr κάνει ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία. Γίνεται δίαυλος επικοινωνίας, συλλέγει όλες αυτές απόψεις και τις διοχετεύει στην Ε.Ε.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να στείλει τις σκέψεις του για το Μέλλον της Ευρώπης με ένα email στο enikos.gr ([email protected]).  Όλες οι απόψεις θα δημοσιεύονται στο enikos.gr, στην ειδική κατηγορία που ονομάζεται “Η Ευρώπη στο enikos“.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ