Τουρισμός: Αυξάνονται οι δικαιούχοι των επιχορηγήσεων για τα πρώτα έξοδα – Ποιοι μπαίνουν στη “λίστα”

Διευρύνεται ο αριθμός των επαγγελματιών που θα αποκτήσει δικαίωμα στα «κεφάλαια επανεκκίνησης» τα οποία προορίζονται για τον τουριστικό τομέα: Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μόνο ξενοδοχειακές μονάδες να λάβουν ως «δώρο» για τα πρώτα τους έξοδα ποσά που αγγίζουν ακόμη και τα 400.000 ευρώ, ανοίγει ο δρόμος και για τα τουριστικά γραφεία όπως και τα τουριστικά λεωφορεία, προκειμένου να εξασφαλίσουν ανάλογη χρηματοδότηση.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αυτή τη στιγμή τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού δρομολογούν πρόγραμμα ύψους 425 εκατ. ευρώ, μέσα από το οποίο θα αντλήσουν κεφάλαια κίνησης –μη επιστρεπτέα- επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τις τελευταίες ημέρες τα δεδομένα, με στόχο να υπαχθούν στο πρόγραμμα, το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του οποίου θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027, τα τουριστικά γραφεία, τα οποία έχουν καταγράψει σημαντικές απώλειες, καθώς έμειναν με κατεβασμένα ρολά για μεγάλο χρονικό διάστημα από την έναρξη της πανδημικής κρίσης.

Τι προβλέπει το σχέδιο για τον τουρισμό

Στο ίδιο πρόγραμμα ενδεχομένως να ενταχθούν και τα τουριστικά λεωφορεία που παραμένουν ακινητοποιημένα επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ για τις επιχειρήσεις του θαλάσσιου τουρισμού δεν έχει γίνει επί του παρόντος κάποια πρόβλεψη.

Πάντως, το αρχικό σχέδιο του προγράμματος, μέσω του οποίου όπως προαναφέρθηκε θα χορηγηθούν επιχορηγήσεις με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης στα πρότυπα του αντίστοιχου προγράμματος που «τρέχει» για την εστίαση, έχει ήδη αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται η έγκρισή του μέσα στον επόμενο μήνα. Με βάση το σχέδιο που έχει αποσταλεί προς έγκριση στην Ε.Ε., το ποσό της ενίσχυσης θα αντιστοιχεί στο 5% του τζίρου του 2019, ενώ το μέγιστο ποσό στήριξης έχει οριστεί στις 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Προϋποθέσεις για τα 400.000 ευρώ του τουρισμού

Απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη στη συγκεκριμένη δράση είναι η μείωση του τζίρου που κατέγραψε κάθε επιχείρηση το 2020 να είναι μεγαλύτερη ή ίση του 30% του αντίστοιχου τζίρου του 2019, ενώ απαιτείται κάθε επιχείρηση κατά το 2019 να απασχολούσε τουλάχιστον έναν εργαζόμενο για 12 μήνες.

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η ένταξη στο πρόγραμμα όλων των τουριστικών καταλυμάτων, μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων. Στην κατεύθυνση αυτή, με δεδομένο ότι κάποιες μεγάλες βάσει τζίρου ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ενδεχομένως να εξαιρούνται λόγω των κρατικών ενισχύσεων και της επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει τη στήριξή τους με πόρους, ύψους 75 εκατ. ευρώ, που έχουν εξασφαλιστεί από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτή τη στιγμή πάντως ήδη «τρέχει» το αντίστοιχο πρόγραμμα για την εστίαση: Οι επαγγελματίες του κλάδου μπορούν να διεκδικήσουν επιχορηγήσεις που φτάνουν έως και τα 100.000 ευρώ ως «κεφάλαια επανεκκίνησης».

Υποβολή αιτήσεων για τα 100.000 ευρώ της εστίασης

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, ενώ δε θα μπορεί να ξεπερνά –όπως προαναφέρθηκε- τις 100.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι μη επιστρεπτέα και ακατάσχετα. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021. Οι επιχειρήσεις της εστίασης θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις παρακάτω προϋποθέσεις…

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.