Το ευρώ και τα διλήμματα των κεντρικών τραπεζών – ΦΩΤΟ

Το ευρώ υποχώρησε την Τετάρτη 1,3% στα 1,0561 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν 12 ετών. Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το ευρώ έχει μειωθεί 23% και από την αρχή του 2015 έχει χάσει το 12% της αξίας του.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) κινείται προς την κατεύθυνση αύξησης των επιτοκίων, μετά τον περιορισμό της «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE), ή αλλιώς «εκτύπωσης» χρήματος, την ώρα που ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προχωρά σε πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» ύψους 60 δισ. ευρώ, το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζει από τη Δευτέρα.

«H απόσταση από τον προηγούμενο Μάιο, οπότε το ευρώ κυμαινόταν στα 1,40 δολ., μοιάζει να είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Τότε ο κ. Ντράγκι είχε εκφράσει ανησυχίες για την ισχύ του ευρώ κι είχε δηλώσει ότι είναι αναγκαίο να αναληφθεί δράση», λένε οι FT.

Η ΕΚΤ και ο Μ. Ντράγκι ομολογούν ότι όλα τα προηγούμενα προγράμματα πάμφθηνου δανεισμού των τραπεζών (μέσω προγραμμάτων LTRO) δεν λειτούργησαν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αναθεωρήσει προχωρώντας σε περαιτέρω μη συμβατικά μέτρα καθώς τα επιτόκια έφτασαν στον πάτο και γύρισαν ακόμα και αρνητικά.

Αυτή η αδυναμία να ξεπεραστούν οι πιέσεις της ύφεσης έφερε το πρόγραμμα «εκτύπωσης», αλλά όπως έχει δείξει και το παράδειγμα της ιαπωνικής στασιμότητας τίποτε δεν είναι εξασφαλισμένο.

«Η προσπάθεια για μείωση του ευρώ αποτελεί απόκλιση σε σχέση με την ως τώρα πολιτική της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ οδεύει προς μία πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, την ώρα που η Ομοσπονδιακή κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γιέλεν, το Δεκέμβρη», σημειώνουν οι FT.

Οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων, ως μέτρα αντιμετώπισης κάθε αδυναμίας ανα περιοχή, προκαλούν ανησυχίες. Απλά ρίχνει ο ένας το βάρος στον άλλον με τη ανταγωνιστική μείωση των ισοτιμιών, σχολιάζουν διεθνείς αναλυτές, φουσκώνοντας τα χρηματιστήρια.

Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας μείωσε τα επιτόκια δανεισμού της για πρώτη φορά μέσα σε πέντε μήνες σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, σήμερα.

Ο Τζακ Λιού, υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι θα «απαντήσει σκληρά στις προσπάθειες κάποιων να αποκτήσουν αθέμιτο εμπορικό πλεονέκτημα μέσω συναλλαγματικών ισοτιμιών», μολονότι εξαίρεσε από αυτήν την κατηγορία την Ευρώπη. Τα πυρά ήταν περισσότερο προς την Ασία… προς το παρόν. 

Ένας ακόμα παράγοντας που βαρύνει στην κρίση των αναλυτών είναι οι συνομιλίες της ΕΚΤ με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην αποπληρωμή του χρέους της. Άγνωστο είναι επίσης για πόσο ακόμα η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να αποδέχεται την πτώση του νομίσματός της. Αναλυτές υπενθυμίζουν, στους FT, ότι η Γερμανία ήταν επιφυλακτική στο να εγκρίνει την ποσοτική χαλάρωση. «Παραδοσιακά αρέσκεται στα ισχυρά νομίσματα», αναφέρουν.

Έτσι το ερώτημα είναι αν η Ευρώπη θα χωνέψει μία περαιτέρω αποδυνάμωση του νομίσματός της σαν αυτή που βίωσε η Ιαπωνία, από τότε που το γιεν άρχισε να υποτιμάται στο τέλος του 2012. «Ίσως [η Ευρώπη] θέλει να δει το ευρώ να αποδυναμώνεται, όμως δε θέλει να χάσει τον έλεγχό του», σημειώνουν.

Ήδη στις ΗΠΑ, η Fed ετοιμάζεται την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει με κάποιο τρόπο άνοδο επιτοκίων ίσως από τον Ιούνιο και μετά, καθώς συστήνουν προσεκτικές κινήσεις, αφού η κατάσταση της οικονομίας παραμένει ακόμα εύθραυστη, παρά την εκτύπωση 4 τρισ. δολ. μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008.

Αρκετές εξαγωγικές εταιρείες στις ΗΠΑ ανησυχούν για την άνοδο του δολαρίου καθώς πέφτει η ανταγωνιστικότητα στη διεθνή σκακιέρα του εμπορίου. Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επίσης προκαλέσει ελεύθερη πτώση στα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών καθώς κεφάλαια φεύγουν προς “ασφαλέστερα καταφύγια”, όσο ανεβαίνει το κόστος δανεισμού δολαρίων τα οποία μέχρι τώρα δανείζονταν φθηνά στο κυνήγι “εξωτικών” υψηλών αποδόσεων.

Πηγή: FT, WSJ, DB

Διαβάστε επίσης:

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στη Ν. Κορέα

Οι αιχμές Ντράγκι για τις συγκρούσεις εντός Ευρωζώνης

Ο Ντράγκι και το ρίσκο χρεοκοπίας στα ομόλογα

Αστάθεια στα επιτόκια ρίχνει και τα ασιατικά χρηματιστήρια

Στην Ιταλία 150 δισ. ευρώ από τα “πιεστήρια” της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ πληρώνει τα κράτη-μέλη… για να τα δανείζει

Τα “Αμπενόμικς” Ντράγκι και η ελληνική ασφυξία

Οι φουρτούνες των κεντρικών τραπεζών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ