Στήριξη από την Κομισιόν για το γιαούρτι και τη φέτα

Διπλή ψήφο στήριξης στο γιαούρτι και στη φέτα δίνει η Κομισιόν, υιοθετώντας τα επιχειρήματα που διατυπώνει η ελληνική πλευρά για μπλόκο στη χρήση της ονομασίας τους από άλλες χώρες.

Το θέμα με το γιαούρτι ανέκυψε την περασμένο Απρίλιο όταν η Τσεχία ζήτησε και πήρε το πράσινο φως από την Κομισιόν να χρησιμοποιεί σε γαλακτοκομικά προϊόντα της τον όρο «ελληνικό γιαούρτι», ωστόσο η υπόθεση παίρνει θετική τροπή για την Ελλάδα με τον επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις, με παρέμβασή του να υπογραμμίζει ότι «ελληνικό γιαούρτι είναι αυτό που παράγεται στην Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, ο επίτροπος απαντώντας σε αντίστοιχη επιστολή του κ. Αποστόλου με την οποία ο Ελληνας υπουργός εξέφραζε τη ρητή διαφωνία της χώρας μας στη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία, υιοθετεί την ουσία των επιχειρημάτων που διατυπώνει η ελληνική πλευρά και δηλώνει ρητά ότι: «Η ονομασία ”ελληνικό γιαούρτι” είναι αποδεκτή από την Κομισιόν ως ένδειξη προέλευσης» (δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα) και ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών.

Ειδικότερα, στην επιστολή του επιτρόπου αναφέρονται τα εξής:

1. H ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα). Ιδιαίτερα, η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα εξαπατούσε τους καταναλωτές και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επιπλέον, το να ονομάζεται γιαούρτι που δεν προέρχεται από την Ελλάδα ως «ελληνικό γιαούρτι» και να αναφέρει το αληθινό μέρος της παρασκευής του στην επισήμανση, δεν είναι αρκετό για να αποφύγει ή να επανορθώσει τον παραπλανητικό χαρακτήρα του ονόματος «ελληνικό γιαούρτι» σχετικά με τη χώρα προέλευσης.

2. Οσον αφορά άλλες ονομασίες όπως «γιαούρτι ελληνικού τύπου» ή «γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στυλ» ή «γιαούρτι ελληνικής συνταγής», η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές οι ονομασίες μπορεί να γίνουν αποδεκτές ώστε να υποδείξουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχιά και κρεμώδη υφή λόγω των ιδιαίτερων μεθόδων παραγωγής. Η προοπτική να παραπλανήσουν τους καταναλωτές πρέπει να εκτιμηθεί για κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά έχοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, όπως επίσης και την παρουσίαση και άλλες επιπλέον πληροφορίες που δίνονται με την επισήμανση των τροφίμων.

3. Πρόθεση της Επιτροπής είναι να συνεισφέρει σε μια λύση σχετικά με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι», όπως περιλαμβάνεται στην πρόταση νομοθεσίας που κοινοποιήθηκε από τις τσεχικές Αρχές.Την ίδια ώρα, θετική εξέλιξη σημειώνεται στο θέμα της προστασίας της φέτας στη συμφωνία με τον Καναδά, καθώς η ελληνική πλευρά κρατά σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου μια δέσμευση αντίστοιχη με της συμφωνίας της Νότιας Αφρικής, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα αναθεώρησης της συμφωνίας εντός της μεταβατικής περιόδου.Συγκεκριμένα, η Επιτροπή δεσμεύεται μέσα σε πέντε χρόνια το αργότερο να κάνει χρήση των απαραίτητων μηχανισμών ώστε όλες οι ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας στον Καναδά.

Πηγή: Έθνος

 

Διαβάστε επίσης:

WSJ: Άπιαστη η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα

Έβαλαν «καπέλο» στις μειώσεις των επικουρικών

Οι μισοί πληρώνουν φόρους για όλους

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ