Σταϊκούρας στον RealFm: Θα στηρίξουμε περισσότερο μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Τι είπε για Επιστρεπτέα 5 και ενοίκια

“Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εκτιμήσεις ή προβλέψεις που να διαφοροποιούν ουσιωδώς το βασικό σενάριο της κυβέρνησης που είναι σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας το 2021” δήλωσε στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, “μέχρι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στη χώρα μας υπάρχει σύγκλιση για ένα ποσοστό ανάπτυξης που θα υπερβαίνει το 7%. Εμείς πιστεύουμε λίγο πιο κάτω, 5%. Τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από το 2020, αλλά δεν θα καλυφθούν όλες οι απώλειες του 2020. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή. Οι όποιες αποκλίσεις στους εμβολιασμούς δεν δείχνουν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν ρίσκα και προς τα πάνω και προς τα κάτω”.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown και πιο αυστηρών μέτρων στην Αττική αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “οποιαδήποτε απόφαση περιορίζει την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας δημιουργεί πρόβλημα στην πραγματική οικονομία. Όσο περισσότερο διαρκεί και όσο μεγαλύτεροι είναι οι περιορισμοί, τόσο περισσότερα είναι τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία. Και τόσο η κάθε κυβέρνηση όσο και η σημερινή δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των απωλειών. Η Πολιτεία θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος αυτού του προβλήματος. Όλο το πρόβλημα όμως, δεν μπορούμε να το καλύψουμε. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και να δώσουμε τους περιορισμένους πόρους που διαθέτουμε. Με την έξοδο στις αγορές πήραμε 3,5 δισ. ευρώ και ένα σημαντικό κομμάτι θα το διοχετεύσουμε στην πραγματική οικονομία. Άρα τις επιχειρήσεις με ένα πακέτο μέτρων το επόμενο διάστημα θα τις στηρίξουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε εκταμιεύσει και θα διοχετεύσουμε σήμερα σημαντικούς πόρους για την Επιστρεπτέα 5, χθες πληρώσαμε ιδιοκτήτες και σήμερα θα πληρωθεί και το επίδομα θέρμανσης. Σε μια εβδομάδα διοχετεύσαμε πάνω από 1 δισ ευρώ”.

Σχετικά με τα παράπονα για την Επιστρεπτέα 5 και τις επιχειρήσεις που έμειναν εκτός, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “ένας στους δύο δεν ήταν δικαιούχος γιατί πάνω από 250.000 αιτήσεις είχαν τζίρο το τελευταίο 4μηνο του 2020 υψηλότερο από εκείνο του 2019. Υπήρχαν 9.434 επιχειρήσεις στην εστίαση που πήγαν καλύτερα, επίσης 2 στα 5 φαρμακεία είναι εκτός γιατί είχαν καλύτερους τζίρους. Όσον αφορά στα ταξί, 16.264 πήραν κατά μέσο όρο 1.171 ευρώ. Κάποια δεν παίρνουν γιατί είτε είχαν καλύτερο τζίρο ή γιατί δεν μπορούσαν να αποδείξουν 150 ευρώ τζίρο αναφοράς τον μήνα. Ανοίγουμε την πλατφόρμα για να καλύψουμε κι άλλες 10.000 επιχειρήσεις, νέες επιχειρήσεις. Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις οι επιχειρήσεις που δεν κατέθεσαν τα σχετικά για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5». Δίδεται, δηλαδή, η ευκαιρία να υποβάλουν κατ’ εξαίρεση αίτηση ένταξης όσες επιχειρήσεις δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους, αλλά δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “η Κομισιόν ανακοίνωσε την παράταση και επέκταση του προσωρινού πλαισίου στήριξης της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες επιχειρήσεις που ενισχύονται από την ελληνική Πολιτεία και χτυπούσαν τις οροφές των κρατικών ενισχύσεων, πλέον αυτό αυξάνει το ποσό. Άρα μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν φτάσει στην οροφή τους. Και παράλληλα, εκτός από την αύξηση των ορίων ορισμένων μέτρων καθίσταται δυνατή η μετατροπή ορισμένων δανείων και άλλων επιστρεπτέων μέτρων σε άμεσες επιχορηγήσεις. Ανοίγει ο δρόμος για να βελτιώσουμε τα πλαίσια στήριξης, το ζητήσαμε κι εμείς από την Ευρώπη, στο μέλλον. Αυτό αφορά στις επιστρεπτέες. Επίσης θα στηρίξουμε επιχειρήσεις και μέσα από το νέο πλαίσιο που είναι η επιδότηση πάγιων δαπανών. Αρκεί η επιχείρηση να πλήττεται, δηλ. να έχει συγκεκριμένη απώλεια το διάστημα που απαιτείται και καλύπτουμε 70% επιλέξιμων δαπανών για κάθε επιχείρηση και μπορεί να φτάσει και το 90% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει μετά την πανδημία με την επανεκκίνηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι “προφανώς θα υπάρχει στήριξη και θα υλοποιείται. Έχει συζητηθεί και συναποφασιστεί με τους Θεσμούς. Απλά το κάθε μέτρο θα ανακοινώνεται τη χρονική στιγμή που απαιτείται για την κάθε επιχείρηση. Έχουμε άλλωστε δύο άγνωστους παράγοντες αυτή τη στιγμή για να πούμε το ο,τιδήποτε: Ο ένας το πότε θα αρχίσει η κανονικότητα και δεύτερον το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών”.

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως “δεν θα πάμε σε μνημονιακές πολιτικές” και πρόσθεσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε καλό επίπεδο, είναι πάνω από 34 δισ. ευρώ”. Όμως όπως διευκρίνισε “τα ταμειακά αυξάνονται και μειώνονται κάθε μήνα γιατί καλύπτουμε ανάγκες, “εμβολιάζουμε” την οικονομία. Σχεδόν έναν χρόνο καλύπτουμε απώλειες. Θα είμαστε κοντά στην ελληνική κοινωνία και τους επόμενους μήνες σε ό,τι χρειαστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Κάνουμε νοικοκυρεμένη χρήση του ταμείου”.

Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι “το χρέος όλων των χωρών της Ευρώπης αυξάνεται. Το προφίλ του χρέους μας έχει βελτιωθεί. Και ταυτόχρονα δανειζόμαστε σχεδόν με μηδενικό επιτόκιο για να στηρίξουμε την κοινωνία. Γι’ αυτό και αναγράφεται στις εκθέσεις ότι το χρέος είναι βιώσιμο”.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς τόνισε ότι “είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος τους και της ανοσίας του πληθυσμού για την ανοσία της οικονομίας. Όσο πιο σύντομα αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και στην οικονομία. Το θέμα των εμβολιασμών είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την οικονομία”.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στα ενοίκια Ιανουαρίου λέγοντας ότι θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα η διάταξη στη Βουλή και θα ανακοινωθούν και οι ΚΑΔ.

Ακούστε το ηχητικό:

Ϊ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ