«Σκληρή γραμμή» από το ΥΠΟΙΚ για τους οφειλέτες – Ποιοι μπαίνουν στη «μαύρη λίστα»

Και επισήμως τέλος στα όποια σενάρια είτε βελτιώσεων στις τρέχουσες ρυθμίσεις εξόφλησης χρεών σε 36 έως 120 δόσεις, είτε υιοθέτησης νέων, φρόντισε να βάλει ο νέος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ως φαίνεται είχε… λόγο: Αμέσως μετά το πέρας της προθεσμίας που είχε δοθεί σε οφειλέτες για τακτοποίηση χρεών, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα «τσεκάρουν» ποιοι μεγαλοοφειλέτες δεν μπήκαν σε ρυθμίσεις συνεχίζοντας να έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Κράτος.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Και αυτοί είναι –όσοι δηλαδή δεν φροντίσουν να επανενταχθούν ή να ενταχθούν σε ρυθμίσεις- που θα δουν αρχές Αυγούστου τα ονόματά τους κρεμασμένα στα «μανταλάκια» του διαδικτύου, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Ποιοι οφειλέτες μπαίνουν στη «μαύρη λίστα»

Το υπουργείο ως το τέλος του μήνα που μας πέρασε, επρόκειτο να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία όσων χρωστούν σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία ποσά που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ. Εντούτοις, ελήφθη η απόφαση να τους δοθεί το χρονικό περιθώριο να «επανενταχθούν» στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων.

Όλοι λοιπόν οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν το δικαίωμα να τακτοποιήσουν τα χρέη τους μέχρι το τέλος Ιουλίου «επιστρέφοντας» σε ρυθμίσεις που τυχόν έχασαν. Αν δεν το κάνουν ως τότε θα δουν το όνομά τους να φιγουράρει στην λίστα των μεγαλοοφειλετών που θα αναρτηθεί αρχές Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι καταστάσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023  επικαιροποιούνται έως την 4η Αυγούστου 2023.

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με την προθεσμία της 31ης Ιουλίου 2023, η οποία προβλέπεται στις διατάξεις του ν. 5036/2023, με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης στην ίδια ρύθμιση των οφειλών των απολεσθεισών ρυθμίσεων του ν. 4611/2019  ή του ν. 4738/2020.

Και… κρατικές εταιρείες στη λίστα των «μεγαλομπαταχτσήδων»

Σε κάθε περίπτωση, χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 4 χρόνια για να αποφασίσουν οι αρμόδιες αρχές να «κρεμάσουν» και πάλι στα «μανταλάκια» του … διαδικτύου την λίστα με εκείνους που έχουν «φορέσει» μεγάλα «φέσια» σε Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία: Ο λόγος που μεθοδεύεται εκ νέου η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου δεν είναι άλλος από το να τους ασκηθεί περαιτέρω «πίεση» προκειμένου με κάποιον τρόπο να διευθετήσουν τα χρέη τους. Για αυτό το λόγο το υπουργείο αποφάσισε να τους δώσει μια «δεύτερη ευκαιρία» προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ρυθμίσεις που ήδη «τρέχουν».

Βέβαια εκείνο που έκανε αίσθηση την προηγούμενη φορά που αναρτήθηκε η συγκεκριμένη λίστα ήταν το ότι κυριαρχούσαν σε αυτή εταιρείες του ίδιου του Κράτους, όπως για παράδειγμα η Ολυμπιακή Αεροπορία, οι οποίες όχι μόνον χρωστούσαν υπέρογκα ποσά αλλά επιπλέον είχαν… κλείσει, όπως και ιδιωτικές εταιρείες που είχαν κατεβάσει ρολά προ πολλού.

Στα 105 δισ. € τα χρέη των μεγαλοοφειλετών στο Δημόσιο 

Η τελευταία δημοσιοποίηση λίστας με φυσικά πρόσωπα που είχαν τεράστια χρέη έναντι του Δημοσίου έγινε στις 10 Ιουλίου 2019 και με νομικά πρόσωπα στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019. Στη συνέχεια το μέτρο «πάγωσε» λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έγιναν γνωστά το 2019 μέσα από την λίστα, συνολικά 24.677 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν 105 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

Η δημόσια ανακοίνωση των ονομάτων μεγαλοφειλετών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) γίνεται βάσει νόμου 3943 του 2011 με στόχο τη «διαπόμπευσή» τους, ως ένας ακόμη «μοχλός» πίεσης, προκειμένου να προχωρήσουν σε αποπληρωμή των χρεών τους, ενώ ως μέτρο επαναλαμβανόμενο ενδεχομένως προκαλεί επιφυλάξεις σε επίδοξους … μεγαλομπαταχτσήδες!

Από τη δημοσιοποίηση της λίστας, θα φανεί και εάν οι μεγαλοοφειλέτες που ήδη ήταν σε αυτή αξιοποίησαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους.

Ποιοι μεγαλοοφειλέτες εξαιρούνται από τη λίστα

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε χρόνο στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ πρέπει να δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα φορολογίας (TAXIS) και τελωνείων (ICISnet).

Ο νόμος προβλέπει ότι από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας χρέους:

  • οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής,
  • οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,
  • οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης,
  • οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων, και
  • οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Με κοινή ανάρτηση ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα προς τον ΕΦΚΑ υπερβαίνει επίσης το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ