Ρεύμα: Στη Βουλή η ρύθμιση για την τιμή – Τα βασικά σημεία της

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η  ρύθμιση για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Η  εν λόγω ρύθμιση θα ενσωματωθεί ως διάταξη ή τροπολογία στο νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είχε τεθεί πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση και αποσκοπεί στην επιστροφή των τιμών ρεύματος στο επίπεδο του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Τα s0s της  ρύθμισης

Όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο  πυρήνας της ρύθμισης προβλέπει ότι η τιμή του ρεύματος θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο ενέργειας, ωστόσο οι παραγωγοί δεν θα εισπράττουν την τιμή της αγοράς, αλλά διοικητικά καθοριζόμενη αποζημίωση. Με τον τρόπο αυτό επέρχεται έμμεση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμών που εφαρμόζεται σήμερα στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Πώς θα υπολογιστεί η αποζημίωση

Το ύψος της αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών θα καθοριστεί μετά την ψήφιση του νόμου με υπουργική απόφαση και θα ισχύσει από 1η Ιουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή για τις Ανανεώσιμες Πηγές θα καθοριστεί στο επίπεδο των 85-90 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ για τις θερμικές μονάδες η τιμή θα μεταβάλλεται ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, σε επίπεδα που να διασφαλίζει την κάλυψη του κόστους και την επίτευξη ενός εύλογου περιθωρίου κέρδους. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές.

Υπολογίζεται ότι με τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή θα απορροφηθεί το 70% – 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για επιστροφή στους λογαριασμούς των νοικοκυριών του 60% της αύξησης για τους λογαριασμούς ρεύματος (μέχρι 600 ευρώ) που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και αφορούν την κύρια κατοικία.

Πηγή: enikonomia.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ