Euroferry Olympia: Επτά νεκροί χωρίς όνομα – Δράμα δίχως τέλος για τους συγγενείς τους

Τέσσερις μήνες μετά την πυρκαγιά στο «Euroferry Olympia», δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί τα περισσότερα από τα 11 θύματα.

Του ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΣΟΥΡΈΛΗ

Ένα  θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη, τέσσερις μήνες μετά τη ναυτική τραγωδία στο «Euroferry Olympia», όπου ξέσπασε φωτιά ενώ έπλεε βορειοανατολικά της Ερείκουσας. Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες.

Όπως αποκαλύπτει η Realnews, επτά σοροί δεν έχουν ταυτοποιηθεί έως σήμερα, με τις οικογένειές τους να βιώνουν ένα δράμα δίχως τέλος, καθώς δεν μπορούν ούτε να κηδέψουν τους συγγενείς τους.

Η θερμοκρασία από τη φωτιά στο πλοίο έφτασε έως και τους 700 βαθμούς, λιώνοντας τα πάντα. Οι επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών που εγκλωβίστηκαν στα γκαράζ απανθρακώθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που είναι εξαιρετικά δύσκολη η ταυτοποίησή τους. Αγνοούμενοι δηλώνονται επισήμως πέντε Βούλγαροι και ένας Τούρκος. Ωστόσο, στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών υπάρχει και μια έβδομη σορός, η οποία ανήκει σε άνθρωπο που δεν περιλαμβανόταν στη λίστα επιβατών.

Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει τις ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η οποία δεν γνώριζε ούτε τον ακριβή αριθμό των επιβατών. Αποκαλυπτική είναι η κατάθεση του Ιταλού ναυτικού που ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο επιβίβασης, την οποία είχε δημοσιοποιήσει η «R» στις 27/3/22.

«Μόλις ολοκληρώθηκε η επιβίβαση, η συνολική λίστα των επιβατών ήταν 239. Όμως, όταν μετρήθηκαν οι επιβάτες κατά την επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου, το άθροισμα ήταν 240, δηλαδή ένας επιβάτης παραπάνω».

Euroferry Olympia- πλοίο- φωτιά

«Πρωτοφανής υπόθεση»

Οι συγγενείς των αγνοουμένων έδωσαν δείγμα DNA για να αναγνωριστούν οι σοροί. Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών απάντησε ότι δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση, καθώς οι σοροί έχουν απανθρακωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο, αφού ακόμη και στις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Ηλεία όλες οι σοροί είχαν ταυτοποιηθεί και αποδοθεί στις οικογένειες.

Πλέον αναζητείται μια τελευταία λύση σε άλλο εξειδικευμένο εργαστήριο, για να δοθεί τέλος στην αγωνία των συγγενών, όπως δηλώνει στην «R» η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελική Τσιόλα.

«Είμαστε σε επικοινωνία με την αρμόδια Εισαγγελία και το Λιμεναρχείο για τη δρομολόγηση μιας άλλης διαδικασίας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση των σορών σε άλλο εργαστήριο. Δεν θυμάμαι άλλη υπόθεση που να ήταν αδύνατη η ταυτοποίηση από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Σκεφτείτε ότι στη μεγάλη φωτιά στην Ηλεία, μαζί με τον κύριο Γκότση, νεκροτομήσαμε και ταυτοποιήσαμε 43 σορούς σε δύο ημέρες. Φανταστείτε πόσο μεγάλη ήταν η φωτιά στο πλοίο και πόσο σοβαρές οι βλάβες στις σορούς…», τονίζει η Αγγ. Τσιόλα.

Έκκληση από τους συγγενείς

Έκκληση να ολοκληρωθεί το έργο της ταυτοποίησης και να τους παραδοθεί η σορός του αγαπημένου τους ανθρώπου για να τον κηδέψουν απευθύνουν οι συγγενείς ενός εκ των πέντε θυμάτων από τη Βουλγαρία, μιλώντας στην «R»:

«Χάσαμε τον άνθρωπό μας μέσα από τραγικές συνθήκες και δεν μπορούμε ακόμη να προχωρήσουμε στην ταφή του. Παρά τις εκκλήσεις μας, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα αποτελέσματα στην ταυτοποίηση της σορού και αυτό μας προκαλεί θλίψη».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Euroferry

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ