Μπομπ Μενέντεζ: Πρέπει να αποφύγουμε μια σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας

«Πρέπει να αποφύγουμε μια σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας και να καταστήσουμε σαφές ποιος είναι ο επιτιθέμενος», δηλώνει στη Realnews o πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ.

Στον Θανάση Τσίτσα

Ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ εκτιμά παράλληλα ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο «ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι ικανός να παρέμβει, αλλά, όταν πρόκειται για σύγκρουση, τότε θα είναι αργά».

Η συνέντευξη με τον γερουσιαστή Μενέντεζ έγινε στο περιθώριο της παρέλασης της ομογένειας στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης για τη 201η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και του καθιερωμένου επίσημου δείπνου (Greek Independence Gala), όπου ήταν και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον σύγχρονο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα παίζει ένα σημαντικό ρόλο, προωθώντας την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο», και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αεροπορικές παραβιάσεις της Τουρκίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, λέγοντας:

«Πριν από δύο εβδομάδες, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε ενώπιον του Κογκρέσου. Νομίζω ότι κανένας Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει πάρει περισσότερα χειροκροτήματα απ’ ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είμαι υπερήφανος για τη διακομματική διακήρυξη που τον καλωσόρισε».

Σε ερώτηση για το εάν φοβάται ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Μενέντεζ  απάντησε ότι «ένας από τους πολλούς λόγους που πιστεύουμε ότι οι τουρκικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο δεν είναι μόνο προκλητικές, αλλά και επικίνδυνες, γιατί η Ελλάδα, όπως κάθε άλλη χώρα, έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά της ύδατα και έχει δείξει μεγάλη εγκράτεια.

Υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είμαι αντίθετος στο να πουληθούν στην Τουρκία πιο προηγμένα F-16, καθώς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και να μη σέβεται τον γείτονά της, στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα (με έναν τρόπο που να αναγνωρίζει τη διεθνή τάξη). Επομένως πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη στη Realnews

Μενέντεζ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ