Πρόστιμα 11.882.500€ για αδήλωτη εργασία

Πρόστιμα 11.882.500€ για αδήλωτη εργασία

 

Στο ποσό των 11.882.500 ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία το 2012.

Πρόκειται για στοιχείο που περιλαμβάνεται σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας Ιωάννη Βρούτση το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή και, όπως επισημαίνει ο υπουργός, στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Το έτος 2012 έγιναν για την αδήλωτη εργασία 19.083 κοινοί έλεγχοι (ΕΥΠΕΑ- Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης) και ΣΕΠΕ, σε επιχειρήσεις οι οποίες συνολικά απασχολούν 60.796 εργαζόμενους.

Η συνολική ελεγκτική δραστηριότητα των επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ, από τα ήδη επεξεργασθέντα συνοπτικά στατιστικά στοιχεία που τηρεί η Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΕΠΕ, το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2012, περιλαμβάνει 27.599 ελέγχους πανελλαδικά. Από τους ελέγχους αυτούς οι Περιφερειακές Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων προχώρησαν σε 1.557 αναγγελίες ανασφάλιστων εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενημερώνει επίσης μέσω του εγγράφου ότι το 2012 σε 23 επιχειρήσεις εφαρμόστηκε η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να επιβάλει ως κύρωση την προσωρινή διακοπή επιχείρησης, διάρκειας πέντε έως δέκα ημερών, διότι διαπιστώθηκε παράνομη απασχόληση αλλοδαπών.

Το 2012 από την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία έγιναν έλεγχοι οι οποίοι δεν περιορίστηκαν μόνο σε θέματα υγείας και ασφάλειας αλλά αφορούσαν και την ανασφάλιστη εργασία. Όπως ειδικότερα προκύπτει σε 1.659 ελέγχους για ανασφάλιστη εργασία, σε 238 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

Όπως ενημερώνει ο κ. Βρούτσης, «το ΣΕΠΕ δυστυχώς δεν εξαιρέθηκε από τις καταργήσεις των κενών οργανικών θέσεων. Ως εκ τούτου όχι μόνο παρήλθε η οριζόμενη στο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, προθεσμία της 30ης Ιουνίου προκειμένου να στελεχωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας πλήρως και με εξειδικευμένο προσωπικό αλλά καταργήθηκαν και οι θέσεις που ήταν προς πλήρωση. Παράλληλα στο ΣΕΠΕ υπήρξε μεγάλη αποχώρηση υπαλλήλων κυρίως λόγω συνταξιοδότησης, με συνέπεια να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό σε όλες σχεδόν τις Περιφερειακές Υπηρεσίες».

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι βρίσκεται ήδη στο τελευταίο στάδιο η εφαρμογή πληροφοριακών εφαρμογών διαχείρισης και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων ελέγχου (εκθέσεων επιτόπιου ελέγχου) ενώ έλεγχοι προγραμματίζονται σε συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών (ΣΕΠΕ- ΣΔΟΕ- Οικονομική Αστυνομία κλπ).

Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ο κ. Βρούτσης διαβεβαιώνει ότι τελικά το ΣΕΠΕ στοχεύει στην πανελλαδική παρουσία του. 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.