Politico: Φάντασμα… αλά Lehman Brothers η Ελλάδα

Το φάντασμα της Lehman Brothers και οι παραλληλισμοί με ένα ενδεχόμενο Grexit τρομάζει κορυφαία στελέχη της Wall Street και υψηλόβαθμους παράγοντες της πολιτικής σκηνής στην Ουάσιγκτον, αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Politico.

Οι ανησυχίες αυξάνονται ιδιαίτερα μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ήπιας και εύθραυστης ανάπτυξης στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη, γενικότερης αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Μπορεί οι ανησυχίες να μην είναι στο κόκκινο του 2012 για ένα Grexit αλλά η βαριά κληρονομία της κατάρρευσης του τραπεζικού κολοσσού της Lehman Brothers έχει αφήσει πληγές που πονούν ακόμα. Το δημοσίευμα σημειώνει πως η κουβέντα για το πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η παγκόσμια οικονομία για το ενδεχόμενο ενός Grexit καταλήγει πως ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει οικονομικό Αρμαγεδώνα.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα πάντα με την Politico, είναι πως Wall Street και Ουάσιγκτον θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη γιατί στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να ακολουθήσει μετά από μια χρεοκοπίας της χώρας και έξοδό της από το ευρώ. Κυρίως, όταν η οικονομία των ΗΠΑ ταλαντεύεται πάλι, η οικονομία της Κίνας φρενάρει και η Μέση Ανατολή βρίσκεται ξανά σε κρίση κρίση, τότε το σενάριο να προστεθεί στο σκηνικό και το πρόβλημα «Ελλάδα» μοιάζει πολύ τρομακτικό.

Ο Λάρι Σάμερς πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ υπογραμμίζει πως «ο κόσμος στο παρελθόν είχε υποτιμήσει τις συνέπειες από την κατάρρευση της Lehman ή τη χρεοκοπία της Ρωσίας», σημειώνοντας ότι ένα Grexit μπορεί να έχει περιορισμένες συνέπειες αλλά μπορεί επίσης και να προκαλέσει και μια τεράστια κρίση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις στην Ελλάδας και τους Ευρωπαίους να υπάρξει συμφωνία, όπως πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού προειδοποιώντας ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες στη χώρα και θα προκαλούσε αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

Δείτε επίσης

Financial Times: Μύθοι και αλήθειες για μια συμφωνία με την Ελλάδα

Fed: “Κακό προηγούμενο” τύπου Lehman το Grexit

Ομπάμα – Βαρουφάκης: Ελλάδα… όπως Lehman Brothers

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ