Παπανάτσιου στον Realfm: Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, θα ανοίξει η πλατφόρμα – Τι είπε για αφορολόγητο και ΕΝΦΙΑ

Στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις που αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στον Realfm 97,8 και την εκπομπή με τον Γιώργο Παγάνη και την Αναστασία Γιάμαλη. “Ήδη το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις έχει περάσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το πρωί της Δευτέρας θα είναι κατατεθειμένο στη βουλή” είπε η κ. Παπανάτσιου.

Αναφερόμενη στη ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία , είπε: “Οι 120 δόσεις θα είναι για φυσικά πρόσωπα που έχουν βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ, δεν σημαίνει ότι είναι όλα φορολογικά, περιλαμβάνει οτιδήποτε υπάρχει που είναι ληξιπρόθεσμο και είναι βεβαιωμένο στην εφορία. Αυτά θα μπορεί να τα ρυθμίσει μέχρι και σε 120 δόσεις το κάθε φυσικό πρόσωπο”.

Ερωτηθείσα αν προβλέπεται “κούρεμα” διευκρίνισε: “Εμείς τη βασική οφειλή που έχει βεβαιωθεί σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τη μειώσουμε, ούτε πρόσθετους φόρους όταν έχουν προκύψει από κάποιον έλεγχο. Αυτό που μπορούμε να μειώσουμε, και αυτό προβλέπεται, είναι προσαυξήσεις και τόκοι για οποίους έχουν δυνατότητα να αποπληρώσουν είτε το σύνολο της οφειλής, είτε μέρος της οφειλής και να μειώσουν τον αριθμό των δόσεων” .

Όπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τη ρύθμιση.Σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου, η κ. Παπανάτσιου είπε: “Είμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση και καταφέρνουμε να πιάνουμε τους στόχους μας, άρα έχουμε και την εμπιστοσύνη των πιστωτών, έχουμε καταφέρει να βγούμε από μνημόνια τον Αύγουστο, να βγούμε στις αγορές με πολύ χαμηλότερα επιτόκια, έχουμε καταφέρει να αποπληρώσουμε μέρος δανείων στο ΔΝΤ. Το αφορολόγητο ήταν απαίτηση του ΔΝΤ κατά κύριο λόγο και γι αυτό τον λόγο και έγινε. Πλέον μιλάμε με τελείως καινούργιες προϋποθέσεις . Εμείς είμαστε εκείνοι που μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να αλλάξουμε αυτό που έχει να κάνει με τη μείωση του αφορολόγητου”.

Η κ. Παπανάτσιου απάντησε και στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι πρώτα προχώρησε σε υπερφορολόγηση και τώρα έρχεται να προαναγγείλει διευκόλυνση για την πληρωμή αυτών των φόρων.

“Πρέπει να έχουμε λίγη μνήμη. Τον ΕΝΦΙΑ τον έβαλε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, την εισφορά αλληλεγγύης πάλι η ίδια κυβέρνηση, το τέλος επιτηδεύματος… Είναι φόροι που έχουν βάλει προηγούμενες κυβερνήσεις. Ένα μέρος όλων αυτών που εισπράττουμε το έχουμε γυρίσει στον ελληνικό λαό . Αυτό κάνουμε πάντοτε. Σαν πρωταρχικός στόχος για εμάς ήταν να φτιάξουμε κράτος πρόνοιας, από εκεί και πέρα η μέριμνά μας είναι να μπορέσουμε να δώσουμε και στη μεσαία τάξη αυτό που της αναλογεί. Και αυτό γίνεται ήδη. Ξεκινάμε με τον ΕΝΦΙΑ, ήδη η πρώτη μείωση είναι 30% και δεν είναι οριζόντια η μείωση, είναι σε χαμηλές περιουσίες. Γίνονται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς είμαστε εκείνοι που μπορούμε περισσότερο από τους άλλους να πετύχουμε τη μείωση φόρων . Και μην ξεχνάμε ότι στις αρχές του 15΄, όταν αναλάβαμε, δεν βρήκαμε χρήματα ούτε για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Είχαμε φτάσει στα μέσα Φεβρουαρίου να μην έχουμε τη ρευστότητα που θα έπρεπε να έχουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε το μαξιλάρι για τη ρευστότητα, με το οποίο μπορεί η χώρα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κρίση”, επεσήμανε.

Στην ερώτηση εάν αναμένεται περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, απάντησε:”Βεβαίως, έχει ήδη προαναγγελθεί από τον Πρωθυπουργό. Εκτός από τη μείωση 30% που θα φανεί τον Σεπτέμβρη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, στις χαμηλές περιουσίες, και κάποιο μικρότερο ποσοστό στις μεσαίες περιουσίες, του χρόνου έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ, άλλο ένα 20% και μεσοσταθμικά 30%, το οποίο θα αγγίζει και τις μικρές αλλά και τη μεσαία περιουσία.Εκείνο που είναι το πιο σημαντικό επειδή αυτός ο φόρος έχει πολλά ζητήματα, είναι ότι θα διορθωθούν και οι στρεβλώσεις που έχει αυτός ο άδικος φόρος. Θα μπορέσουμε να τις αλλάξουμε και να πάμε σε ένα δίκαιο φορολογικό φόρο των ακινήτων”.

Μέρος 1ο:

Μέρος 2ο:

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.