«Παγώνουν» τα επιτόκια των δανείων για ολόκληρο το 2024 – Ποιους δανειολήπτες αφορά

«Παγώνουν» τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για ολόκληρο το 2024: Στη «σκιά» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει τραβήξει «φρένο» στις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά και ταυτόχρονα εμφανίζεται διστακτική στην άμεση αποκλιμάκωσή τους, τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, όπως όλα δείχνουν, θα επεκτείνουν το καθεστώς «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών». Επί της ουσίας όλοι όσοι έχουν στεγαστικά που τα εξυπηρετούν κανονικά θα δουν την δόση τους να μένει σταθερή.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Το εν λόγω καθεστώς λήγει κανονικά τον Απρίλιο φέτος, αλλά τα τραπεζικά ιδρύματα φαίνεται, σύμφωνα με το enikonomia.gr, να έχουν ήδη συμφωνήσει μεταξύ τους στην παράταση του μέτρου, έως το τέλος του 2024. Εφόσον προχωρήσουν στη συγκεκριμένη κίνηση τα επιτόκια «παγώνουν» έως το τέλος του χρόνου, σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από εκείνα του Μαρτίου 2023.

Τι σημαίνει η παράταση του προγράμματος «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών»

Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμη και αν αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια σε επόμενη συνεδρίασή της, εντός του τρέχοντος έτους, αυτή η εξέλιξη εκ των πραγμάτων θα αφήσει… αδιάφορους όσους έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια, εφόσον βεβαίως παραταθεί και υιοθετηθεί από όλες τις εγχώριες Τράπεζες, συστημικές και μη, αλλά και τις Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων, το λεγόμενο πρόγραμμα «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών».

Αν και ακόμη δεν υπάρχει επίσημη παράταση, η απόφαση των τραπεζών, σε συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως τονίζουν πηγές των Τραπεζών που έχουν γνώση της διαδικασίας. Άλλωστε, το τραπεζικό σύστημα αυτή την στιγμή εκτιμά πως η όποια επιβάρυνση προκύψει από την παράταση του μέτρου, είναι μια επιβάρυνση που μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Άλλωστε, το σκεπτικό πίσω από την παράταση του μέτρου είναι να μην υπάρξει «κενό» μέχρι την απαρχή αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ (άγνωστο ακόμη πότε, αλλά αναμενόμενο εντός του έτους), ούτως ώστε να μην απειληθεί για λίγους μήνες η ισορροπία στις αποπληρωμές της στεγαστικής πίστης.

Πώς «παγώνουν» οι δόσεις των δανείων

Στο τρέχον πρόγραμμα ανταμοιβής είχαν ενταχθεί όλοι οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων κυμαινομένου επιτοκίου (ανεξάρτητα, εάν είχαν ήδη μπει και στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου ευάλωτων νοικοκυριών) που:

  • εκταμίευσαν το δάνειό τους έως 31/12/2022 και
  • το δάνειο δεν εμφάνιζε ληξιπρόθεσμες οφειλές

Για την εφαρμογή του προγράμματος υιοθετήθηκε το επιτόκιο αναφοράς που ίσχυε κατά την 31/03/2023 μειωμένο κατά 0,2%, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες και προέκυψαν μέσα σε αυτό το διάστημα.

Με τον τρόπο αυτό, οι κάτοχοι δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου για το διάστημα από τον περασμένο Μάρτη απολάμβαναν τα «προνόμια» του σταθερού επιτοκίου.

Το τρέχον πρόγραμμα λήγει τέλος Μαρτίου, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα παραταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, επιτρέποντας στα νοικοκυριά με ενήμερα στεγαστικά να μην «αγχώνονται» για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, δεδομένου ότι ανεξαρτήτως των όποιων εξελίξεων από την Φρανκφούρτη θα συνεχίσουν να καταβάλουν την ίδια δόση.

Εφόσον, όμως, μέσα σε αυτό το διάστημα ως και τις 31 Δεκεμβρίου προκύψουν μειώσεις των επιτοκίων, τότε θα «κουρευτούν» ανάλογα και οι δόσεις των εν λόγω δανείων. Με άλλα λόγια ο «πάγος» ισχύει μόνον στην περίπτωση αυξήσεων των επιτοκίων.

Για να διατηρηθεί όμως η τιμολόγηση, το δάνειο θα πρέπει να παραμείνει ενήμερο κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ