Γεωργιάδης στον Realfm 97,8: Περισσότερα από 90.000 τα εκκρεμή χειρουργεία – Τι απαντά στα περί «διαχωρισμού ασθενών»

Στην κριτική που δέχεται για τα απογευματινά χειρουργεία και ότι στην ουσία γίνεται διαχωρισμός των ασθενών σε «έχοντες» και «μη έχοντες», απάντησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι «διαχωρισμός ασθενών σε εκείνους που μπορούν να πληρώσουν και σε εκείνους που δεν μπορούν γίνεται ούτως ή άλλως. Γίνεται θεσμικά με τα απογευματινά ιατρεία. Αυτό συμβαίνει για πάνω από 20 χρόνια στο ΕΣΥ. Η ίδια φασαρία από συνδικαλιστές και άλλους, έγινε όταν καθιερώθηκαν τα απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή, σήμερα όμως, δεν μιλάει κανείς. Αντιθέτως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εξυπηρετηθεί. Έτσι ελαφρύνονται και τα ραντεβού των ασθενών που δεν έχουν να πληρώσουν, το πρωί. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο είναι και στα απογευματινά χειρουργεία. Σήμερα το ΕΣΥ λειτουργεί τα χειρουργεία έως τις 3 το μεσημέρι. Επίσης έχουμε αναμονές σήμερα, περισσότερα από 90.000 εκκρεμή χειρουργεία. Έτσι ενώ έχουμε ζήτηση για χειρουργεία, έχουμε κλειστά τα χειρουργεία τη μισή ημέρα. Αυτό δεν είναι λογικό. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να θεσμοθετήσουν ανά κλινική απογευματινά χειρουργεία. Θα πηγαίνει όποιος θέλει να πληρώσει από την τσέπη του και έτσι θα μειωθεί και η αναμονή στα πρωινά χειρουργεία».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «κερδίζει και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου που θα μπορεί να παίρνει νόμιμα χρήματα και να κερδίζει και το νοσοκομείο. Έτσι θα μειωθεί και το «φακελάκι» γιατί δεν θα έχει νόημα κάποιος γιατρός να παίρνει μαύρα χρήματα και να κινδυνεύει να διαπομπευτεί». Μάλιστα είπε ότι ο ίδιος «απεχθάνεται και μισεί το φακελάκι» και υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά πρότεινε θεσμοθέτηση απογευματινών χειρουργείων ο Αλέκος Παπαδόπουλος το 2001.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «στην απόφαση θα προβλέπεται για να έχει το δικαίωμα μια κλινική να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία θα πρέπει η παραγωγή της σε πρωινά χειρουργεία να μην υπολείπεται ούτε κατά μίας επεμβάσεως από όση παραγωγή είχε πριν από τα απογευματινά χειρουργεία».

Για τα ομόφυλα ζευγάρια

Σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «οι άνθρωποι πρέπει να εξελίσσονται και να μαθαίνουν. Το 2015 για το σύμφωνο συμβίωσης είχα απόσχει. Παλιά είχα άδικο γιατί αυτοί που λένε σήμερα ότι θα απέχουν, χρησιμοποιούν ως βασικό επιχείρημα ότι το σύμφωνο συμβίωσης λύνει τα διαδικαστικά θέματα άρα δεν χρειάζεται ο γάμος. Αυτό που δεν ψήφισα το 2015 δεν δημιούργησε προβλήματα που νόμιζα ότι θα δημιουργήσει. Αντί ένα ζευγάρι να πάει  σε έναν συμβολαιογράφο θα πάει για μια δήλωση στον δήμαρχο. Είναι τόσο μεγάλο ζήτημα αυτό για να τσακώνεται μια ολόκληρη κοινωνία;»

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «ο  νόμος θα έρθει να ρυθμίσει μια πραγματικότητα για τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών. Είναι καλύτερο τα παιδιά να ζουν σε ένα καθεστώς που με νόμο έχουν ρυθμιστεί αυτές οι σχέσεις ή είναι καλύτερο να είναι σε «γκρίζα περιοχή»; Αυτό είναι περισσότερο βλαπτικό. Είναι υποκρισία να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών».

Σε άλλο σημείο ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο, μέχρι τις ευρωεκλογές ούτε που θα το θυμόμαστε».

“Ο Αυγενάκης δεν είναι ένας υπουργός αδιάφορος, είναι δουλευταράς”

«Εγώ δεν αντιδικώ με τους αγρότες» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης σχετικά με τις κινητοποιήσεις και πρόσθεσε: «Σχεδόν παντού στην Ευρώπη οι αγρότες είναι στους δρόμους και αυτό δεν είναι τυχαίο. Απηχεί πραγματικά προβλήματα. Εμείς επιπλέον έχουμε και την καταστροφή της Θεσσαλίας από τον Daniel. Οι αγρότες έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται».

«Ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν είναι ένας υπουργός αδιάφορος. Είναι πολύ δουλευταράς, είναι εν κινήσει, δεν είναι ο υπουργός του γραφείου. Θα βρεθεί λύση πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε» υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ