Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν: Βοήθεια 2,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα – Συγκροτείται task force

Την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα για τις καταστροφές από τις πλημμύρες εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, που συναντήθηκε στο Στρασβούργο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης σε Μέτσολα: Σημαντικό για τους Έλληνες να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό τους με πράξεις

Η πρόεδρος της Κομισιόν ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στην Θεσσαλία. «Έχουμε εκπλαγεί από τις καταστροφές στην Ελλάδα. Πραγματικά δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Η χώρα σας περνάει μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι εικόνες είναι πολύ λυπηρές. Θέλω να ξέρετε ότι η Ευρώπη είναι δίπλα στην Ελλάδα και τους Έλληνες», είπε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Στη συνέχεια δεσμεύθηκε ότι η Ε.Ε. θα κινητοποιήσει όλους τους πόρους που μπορεί για να βοηθήσει την χώρα μας και συγκεκριμένα:

Μητσοτάκης: Το «ευχαριστώ» στην Ελβετία για την βοήθεια που έστειλε για την κακοκαιρία Daniel
  • Τα ευρωπαϊκά κονδύλια από την προηγούμενη περίοδο και από τα ταμεία Συνοχής της Ε.Ε.
  • Κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης
  • Κεφάλαια από τα δύο ευρωπαϊκά ταμεία για την κοινή αγροτική πολιτική

Το σύνολο αυτών των κεφαλαίων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, θα φτάσει έως και τα 2,2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ότι θα θέσει στο υψηλότερο επίπεδο το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας και με κάποιους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, από το Ταμείο Αλληλεγγύης θα μπορούν να διατεθούν το 2024 επιπλέον 400 εκατ. ευρώ. Επίσης η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει πόρους και από το πρόγραμμα Next Generation 2.

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Αλλάζει η ημερομηνία της συνάντησης στη Νέα Υόρκη

«Πολλές επενδύσεις θα είναι απαραίτητες για να  δημιουργήσουμε ξανά τις υποδομές μετά τις καταστροφές. Θα είμαστε γρήγοροι. Θα είμαστε ευέλικτοι. Θα βρούμε λύση. Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της ΕΕ που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε», τόνισε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Δημιουργία task force για την Θεσσαλία

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε και την δημιουργία μίας task force για την Θεσσαλία, η οποία θα συγκροτηθεί μέσα στις επόμενες δύο μέρες, προκειμένου να βοηθήσει να φτάσει η ευρωπαϊκή βοήθεια στους πληγέντες.

«Θα συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές και θα δημιουργήσουμε μία task force που θα συγκροτηθεί σε δύο μέρες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα σας, όχι μόνο σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή αλλά και για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε με ό,τι καταστράφηκε», σημείωσε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η task force έχει ως στόχο να άρει τα εμπόδια της γραφειοκρατίας προκειμένου η οικονομική βοήθεια να φτάσει άμεσα στην Θεσσαλία. «Δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοια κατάσταση με τόσο μεγάλη καταστροφή στην αγροτική παραγωγή και τις υποδομές. Είναι προτεραιότητα μας αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις δουλειές τους. Πραγματικά στηριζόμαστε στην Ευρώπη για να το καταφέρουμε αυτό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν.

«Στέκεστε δίπλα στην Ελλάδα σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές. Θα ήθελα να επισημάνω την βαρύτητα της κατάστασης. Η Ελλάδα υπέστη δύο πολύ μεγάλες καταστροφές την τεράστια πυρκαγιά στον Έβρο και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό είχαμε την κακοκαιρία Daniel. Είχαμε τις χειρότερες πλημμύρες που είχαμε ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας, στην ιστορία της Ευρώπης, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα επιδιώξει την αύξηση των διαθέσιμων πόρων που έχει στην διάθεση του το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης προκειμένου να υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια για χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστροφές. «Βλέποντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι σαφές ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε και άλλους πόρους. Το σημαντικό είναι να μην απελπιζόμαστε. Η Ευρώπη θα υποστηρίξει την χώρα μας σε αυτή την προσπάθεια. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ταχύτητα με την οποία ανταποκριθήκατε στο αίτημα μου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και συνέχισε: «Η Ευρώπη έχει στηρίξει την Ελλάδα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ