Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για τις ελληνικές επιχειρήσεις – Τι ισχύει διεθνώς

Συμβάντα στον κυβερνοχώρο, η διακοπή των εργασιών και οι φυσικές καταστροφές είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για μια επιχείρηση σύμφωνα με την έκθεση Allianz Risk Barometer.

Το εν λόγω «βαρόμετρο» δείχνει ότι τα περιστατικά κυβερνοασφάλειας, όπως οι επιθέσεις με ransomware, οι παραβιάσεις δεδομένων και οι διαταραχές στον τομέα της πληροφορικής, αποτελούν τον μεγαλύτερο προβληματισμό για τις εταιρίες παγκοσμίως το 2024.

Ο στενά συνδεδεμένος κίνδυνος της διακοπής εργασιών βρίσκεται στη δεύτερη θέση των απειλών που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση. Στην τρίτη θέση έρχονται οι φυσικές καταστροφές από την έκτη θέση που ήταν πέρυσι. Οι πυρκαγιές και εκρήξεις ήταν στην ένατη θέση και ανέβηκαν στην έκτη. Η πολιτική αστάθεια και η βία ανέβηκαν από τη δέκατη θέση στην όγδοη. Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από τις εκτιμήσεις περισσότερων από 3.000 επαγγελματιών διαχείρισης κινδύνων.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι μεσαίες αλλά και οι μικρότερες αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους και με την ίδια σειρά. Επιθέσεις στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας, διακοπή της δραστηριότητάς τους και φυσικές καταστροφές.

Ωστόσο, το χάσμα ανθεκτικότητας μεταξύ μεγάλων και μικρότερων εταιριών διευρύνεται, καθώς η επίγνωση των κινδύνων στους μεγαλύτερους οργανισμούς έχει αυξηθεί μετά την πανδημία, αναβαθμίζοντας την ανθεκτικότητά τους.  Αντίστοιχα, οι μικρότερες επιχειρήσεις συχνά δεν έχουν τον χρόνο και τους πόρους για να αναγνωρίσουν και να προετοιμαστούν αποτελεσματικά για μια ευρύτερη γκάμα σεναρίων κινδύνου με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία μετά από ένα απρόβλεπτο περιστατικό.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι ο κύριος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι οι φυσικές καταστροφές, που συμπεριλαμβάνουν καταιγίδες, πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο κίνδυνος αυτός δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις στη λειτουργία και τη συνέχεια της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Οι επόμενοι κατά σειρά κυριότεροι κίνδυνοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι η κλιματική αλλαγή (φυσικοί, λειτουργικοί και οικονομικοί κίνδυνοι λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη), η κυβερνοασφάλεια (εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, διακοπές στα δίκτυα και τις υπηρεσίες πληροφορικής, κακόβουλο λογισμικό/αφαίρεση δεδομένων, παραβιάσεις δεδομένων, πρόστιμα και κυρώσεις), η ενεργειακή κρίση (έλλειψη/διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, διακυμάνσεις τιμών), και οι μακροοικονομικές εξελίξεις (πληθωρισμός, ύφεση, νομισματικές πολιτικές, προγράμματα λιτότητας).

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι απειλές που απασχόλησαν τον επιχειρηματικό κόσμο πέρσι και αφορούσαν σε ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, συνεχίζουν να επηρεάζουν τις επιχειρήσεις. Αυτό υποδεικνύει την ανάγκη για τις ασφαλιστικές εταιρίες να υιοθετήσουν μια πιο λεπτομερή και στοχευμένη προσέγγιση όσον αφορά στη μεγαλύτερη προστασία των επιχειρήσεων σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή: Enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ