Οδηγός για τη “δεύτερη ευκαιρία”: Πώς θα αποφύγετε τους πλειστηριασμούς – Γράφει η Κ. Φραγκάκη

Έναν πλήρη οδηγό για την ένταξη στη δεύτερη ευκαιρία και την αποφυγή των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων παρουσιάζει το enikonomia.gr.

Γράφει η δικηγόρος, Κατερίνα Φραγκάκη

Υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης όλων των χρεών που έχουμε στα ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και τράπεζες;

Ναι, ο νόμος για τη δεύτερη ευκαιρία 4738/2020, δίνει τη δυνατότητα να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές του πολίτη. Να επισημάνουμε όμως, ότι δεν μπορεί να επιλέξει, αν θα ρυθμίσει συγκεκριμένες οφειλές, καθώς βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο νέο πλαίσιο είναι η ρύθμιση του συνόλου των οφειλών.

Με τη δεύτερη ευκαιρία μπορούμε να αποφύγουμε τους πλειστηριασμούς;

Ναι με το νέο πλαίσιο μπορούμε να σώσουμε το σπίτι μας. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι η αναστολή δεν καταλαμβάνει τη διενέργεια πλειστηριασμού, ο οποίος έχει προγραμματισθεί εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης από τον οφειλέτη, καθώς και οποιαδήποτε διαδικαστική ενέργεια προπαρασκευαστική της διενέργειας πλειστηριασμού, περιλαμβανομένης και της κατάσχεσης.

Ποιες οφειλές εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο;

Στο νέο πλαίσιο εντάσσονται οι βεβαιωμένες οφειλές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που δεν βρίσκονται σε καθυστέρηση, αλλά οι οφειλέτες δυσκολεύονται να εξοφλήσουν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους κατά 20% τουλάχιστον.

Μέχρι πόσες δόσεις μπορούμε να επιτύχουμε με τον συγκεκριμένο νόμο;

H αποπληρωμή είναι δυνατή σε έως 240 δόσεις για τα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και σε έως 420 δόσεις για τα δάνεια.Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ