Ηλεκτρικό ρεύμα: Έτσι θα γίνεται αλλαγή παρόχου με οφειλές – Διευκρινίσεις Σκρέκα στον Realfm 97,8

Διευκρινίσεις για το πώς μπορεί να γίνει η αλλαγή παρόχου ενέργειας, αν βρει φθηνότερο τιμολόγιο, έδωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real FM με τον Νίκο Στραβελάκη και τις Ελισάβετ Σαλαμάρα.

Στο ερώτημα αν μπορεί κάποιος να φύγει από έναν πάροχο, ενώ χρωστάει, ο κ. Σκρέκας δήλωσε τα εξής. «Η κυβέρνηση κατάργησε την ρήτρα αναπροσαρμογής, για να έχει ο πολίτης απόλυτη διαφάνεια και να γνωρίζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από κάθε πάροχο. Ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει πάροχο αζημίως, ακόμα κι αν χρωστάει, αλλά θα πρέπει να πληρώσει η να διακανονίσει. Αν δεν το κάνει, ο προηγούμενος πάροχος μπορεί να ασκήσει τις νομικές δυνατότητες που έχει, γιατί το χρέος παραμένει. Ο προηγούμενος πάροχος δεν μπορεί να του κόψει το ρεύμα, αλλά μπορεί να ασκήσει όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που μπορεί να ασκήσει ένα πιστωτής εναντίον ενός οφειλέτη.

Ο κ. Σκρέκας είπε ότι στις μεγάλες καταναλώσεις, με πάνω από 1000 κιλοβατώρες, «η επιδότηση είναι 98 ευρώ και θα είναι επιπλέον 50 ευρώ, αν μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά 15%. Όλες οι επιδοτήσεις είναι μειωμένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα γιατί έχει μειωθεί η τιμή της χονδρικής, άρα είναι μικρότερο το ποσό που καλείται να καλύψει η κυβέρνηση, με στόχο τα νοικοκυριά να καταβάλλουν πάντα το ίδιο ποσό. Την επιδότηση οι καταναλωτές θα την βλέπουν στον εκκαθαριστικό λογαριασμό και όχι στον έναντι.»

Για το Φυσικό αέριο,  όπως είπε ο κ. Σκρέκας «η ΔΕΠΑ, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους, κάνει έκπτωση 25 ευρώ για τον Νοέμβριο, ώστε να είναι μειωμένος ο λογαριασμός. Αναφορικά με τα επαγγελματικά  τιμολόγια και στην επισήμανση ότι μεγάλη αλυσίδα αρτοποιείων, πλήρωνε 2000 ευρώ το μήνα ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά τώρα πληρώνει 10.000 και κινδυνεύει να κλείσει, ο κ. Σκρέκας είπε ότι για τα αρτοποιεία, η επιδότηση είναι οριζόντια για όλη την μηνιαία κατανάλωση. «Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις απορροφούμε ένα μικρότερο ποσοστό, γιατί τόσο αντέχει ο προϋπολογισμός. Θα δούμε αν χρειαστεί στο μέλλον να χρησιμοποιήσουμε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να απορροφήσουμε το αυξημένο κόστος. Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις απορροφούμε ένα 50% της αύξησης του κόστους», είπε ο κ. Σκρέκας.

Ερωτηθείς για το αν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός από τις επιδοτήσεις αυτές, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «αν τον επόμενο μήνα οι εκτιμήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια είναι αυτές που έχουμε υπολογίσει, δεν θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα από τον προϋπολογισμό, για τις επιδοτήσεις του Νοεμβρίου. Το μεγαλύτερο ποσοστό, το 60% θα προέλθει από την φορολόγηση των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, και το υπόλοιπο περίπου 30% θα προέλθει από τα υπερέσοδα στον λογαριασμό ΕΛΑΠΕ που στηρίζει τις ΑΠΕ.»

Για τη σύσταση εξοικονόμησης ενέργειας 5% το βράδυ (18.00-21.00), ο κ. Σκρέκας είπε ότι «είναι εθελοντικό το μέτρο, και επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες ώρες, γιατί τότε είναι αυξημένες οι καταναλώσεις και τότε μπαίνουν σε λειτουργία οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, το οποίο είναι όμως ακριβό. Άρα μία μείωση της κατανάλωσης κατά 5% τις ώρες αιχμής, θα βοηθήσει να μειώσουμε συνολικά το κόστος του λογαριασμού ενέργειας προς τα κάτω. Στις μεγάλες, ενεργοβόρες επιχειρήσεις, με έξυπνους μετρητές, εκεί, θα πάμε με ένα κίνητρο στις επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωσή τους», είπε.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ