Λογαριασμοί ρεύματος: «Πονοκέφαλος» η μειωμένη επιδότηση για όσους καταναλώνουν περισσότερες από 1.000 Kwh

«Πονοκέφαλο» προκαλεί η μειωμένη επιδότηση σε όσους καίνε ρεύμα περισσότερο από 1.000 Kwh, αφού παραδοσιακά η κατανάλωση ενέργειας τον χειμώνα είναι αυξημένη με αποτέλεσμα πολύ εύκολα να υπερβαίνει κάποιος το συγκεκριμένο όριο.

Το πρωί στις ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για τον Νοέμβριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας είπε ότι η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια με μηνιαία κατανάλωση από 1.001 KWh και πάνω, αφορά στο 2% των νοικοκυριών και πέφτει στα 50 ευρώ/Mwh από 138 ευρώ/Mhw που ήταν μέχρι πρότινος.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αναφέρεται ότι το ποσό της επιδότησης γι’ αυτή την κατηγορία ανέρχεται στα 98 ευρώ/MWh. Αυτή η διαφοροποίηση προκάλεσε αρχικά σύγχυση. Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας μιλώντας στο “Μαγκαζίνο” του Realfm 97,8 με τον Νίκο Στραβελάκη και την Ελισάβετ Σαλαμάρα “είναι 98 ευρώ η επιδότηση και θα είναι επιπλέον 50 ευρώ αν μειωθεί κατά 15% η κατανάλωση”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “όλες οι επιδοτήσεις είναι μειωμένες καθώς έχει μειωθεί η τιμή της χονδρικής στην ενέργεια και οι πάροχοι ανακοινώνουν χαμηλότερες τιμές λιανικής. Ωστόσο η αναλογία είναι η ίδια”.

Όπως και να έχει πάντως, οι μειωμένες επιδοτήσεις αποτελούν “αγκάθι” για τα νοικοκυριά και τους οικιακούς καταναλωτές. Πόσω μάλλον όταν τη χειμερινή περίοδο είναι πολύ εύκολο μια 4μελής οικογένεια με ελάχιστη κατανάλωση να ξεπεράσει τις 1.000 Kwh, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.

«Ακόμη και αν δεν τις έχει υπερβεί έως τώρα θα είναι πολύ κοντά στο να το κάνει και πόσω μάλλον αν τολμήσει να βάλει στην πρίζα κάποιο θερμαντικό σώμα. Τότε είναι σίγουρο ότι θα τις υπερβεί. Όσοι δε, θερμαίνονται μέσω αντλιών θερμότητας, τότε εκεί υπερβαίνουν το συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης. Επί της ουσίας εκεί η επιδότηση… δεν υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Αδαμίδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «για παράδειγμα, όταν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) υπάρχει μια κατανάλωση 2.400 Kwh για μια τετραμελή οικογένεια, οι 1.000 Kwh είναι πολύ μικρή κατανάλωση για την περίοδο του χειμώνα».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ τόνισε ότι «όλο αυτό γίνεται για λόγους προφανείς: για να μειωθεί η κατανάλωση ενόψει του χειμώνα που είναι μια δύσκολη περίοδος και η κατανάλωση έτσι κι αλλιώς αυξάνεται. Το είχαν ανακοινώσει και πριν από τρεις μήνες περίπου όταν είχαν προαναγγείλει ότι θα λάβουν τα μέτρα εκείνα που θα κάνουν τους καταναλωτές υποχρεωτικά να μειώνουν την κατανάλωση γιατί αλλιώς δεν θα έχουν την επιδότηση που θα πρέπει να έχουν».

Τα παραδείγματα του ΥΠΕΝ για τους λογαριασμούς Νοεμβρίου μετά τις επιδοτήσεις

Όφελος από 48 %  έως 60%  θα έχουν οι καταναλωτές  από τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος μηνός Νοεμβρίου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραθέτει παρακάτω κάποια σχετικά παραδείγματα:

  • Ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρων θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 159 ευρώ ενώ μετά την επιδότηση θα πληρώσει 64 ευρώ (εξοικονόμηση 59,7 %).
  • Για κατανάλωση 700 κιλοβατώρες τον μήνα το κόστος χωρίς επιδότηση θα ήταν 278 ευρώ ενώ με την επιδότηση μειώνεται στα 121 ευρώ (-56,4%). Αν συνυπολογιστεί το μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας το κόστος μειώνεται περαιτέρω στα 111 ευρώ (όφελος 60 %).
  • Για κατανάλωση 1200 κιλοβατώρες το κόστος χωρίς την επιδότηση θα ήταν 476 ευρώ και μειώνεται στα 244 ευρώ (-48,7 %) ή 209 ευρώ με το μπόνους εξοικονόμησης (-56 %).

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ